Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dubbelnamn kan vara på ingång igen

Odensbacken. Mossigt eller modernt? Åsikterna går isär precis som namnkombinationerna. Dubbelnamn har inte varit trendigt på länge, men snart kan det vara på ingång igen. NA har träffat James-John som är ensam om sitt namn i Sverige.

dubbelnamn. Pappa Robert Forsberg är den enda på bilden utan dubbelnamn. Mamma heter Anna-Maria Israelsson, mormor heter Anna-Greta. James-John fick även han ett dubbelnamn som första förnamn, medan lillasyster Julia fick heta Mary-Lou i andra förnamn. En parentes i sammanhanget är barnens efternamn. Det spelade Robert och Anna-Maria poker om. Robert vann med en stege så barnen heter nu Forsberg i efternamn. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Annons

Det går mode i allt möjligt – kläder, frisyrer, inredning och så klart även namn. Det är ingen slump att varje skolklass ofta innehåller flera barn med samma förnamn. De mest populära namnen kommer ofta tillbaka, men med långa intervall.

Dubbelnamn har inte varit populära på länge, men nu börjar de dyka upp igen. Många i helt nya kombinationer.

I Odensbacken bor treåriga James-John med mamma Anna-Maria, pappa Robert och lillasyster Julia som heter Mary-Lou som andra förnamn. Egentligen skulle båda barnen haft dubbelnamn som tilltalsnamn, men så blev det inte. – Det var av praktiska skäl. Det skulle bli så långt att ropa till exempel ”James-John och Mary-Lou, kom in och ät!”, säger Anna-Maria som stötte på många höjda ögonbryn när hon var gravid med första barnet och berättade om namnvalet.

Annons

– Folk sa saker i stil med: ”James-John är väl inget namn”, ”Så kan han väl inte heta” och ”Stackars barn”, men det brydde jag mig inte om, säger hon och berättar vidare om en barnmorska som hon träffade på BB.

Annons

– Hennes son hette James och när hon hörde vad min son hette sa hon: ”Åh vad fint, tänk om jag hade kommit på det”. Det var den första positiva reaktionen och det var så kul att höra.

Så det blev en liten James-John, hittills den ende med det namnet i Sverige. Anna-Maria berättar att hon ville ha ett namn som var gångbart internationellt och som inte förknippas med något annat. Och det skulle absolut vara ett dubbelnamn.

– Jag har ju det själv och min mamma och min mormor också, hon hette Anna-Maria Elisabet men kallades alltid Anna-Lisa. Så hon hade dubbelnamn även som smeknamn.

Hur kan vi vara säkra på att dubbelnamnen är på väg tillbaka?

Det kan man inte så klart – inte till hundra procent, men Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie inom institutionen för språk och folkminnen på namnarkivet i Uppsala, förklarar hur man kan se vilka namntrender som kan vara på gång.

– Namn burkar komma igen i tregenerationers-cykler ungefär. Många ger sina barn samma namn som mor- och farföräldrar har, berättar hon.

Dubbelnamnen kommer sannolikt inte synas i några topplistor över namngivna nyfödda än på länge, kanske inte alls.

– Det beror på att många vill ha unika namn nu för tiden och då skapar man sitt eget namn.

Men visst finns det klassiska dubbelnamn som aldrig går ur tiden. Ett exempel är det trendbrytande Carl-Johan som återfinns i många generationer. Det verkar aldrig bli omodernt.

– Det är ett otroligt klassiskt namn som lever kvar som släktnamn inom många släkter, man bara ska heta det om man är kille helt enkelt.

Annons

Annons

Katharina berättar att dubbelnamnens senaste storhetstid började under 1930 talet – sannolikt som en reaktion på de korta namnen som var populära under 20-talet, till exempel Tage och Rut – och höll i sig en bit in på 50-talet.

Många som föddes i början av den perioden har barnbarnsbarn nu – något som borde kunna gynna dubbelnamnens comeback.

– Det är spännande att det kommer nya kombinationer nu. Eller så anammar man inte exakt de namnen som mor- och farföräldrarna har, utan byter lite. Vera-Nicole såg jag i tidningen för ett tag sedan till exempel.

Ett annat tecken kan man hitta i kändisvärlden. De första tecknen på kommande namntrender kan ofta ses där menar Katharina Leibring.

Artisten Lena Philipsson var till exempel tidigt ute redan 1999 med Noah Månfare. Programledaren och författaren Josefine Sundströms första barn, född 2009, heter Majlis, och artisten och radioprataren Kitty Jutbring fick sitt första barn, Nikki-Lo, 2012. – Det är nästan bara nya typer av flicknamn hittills. Vi får se vad som händer med pojknamnen. Fram till nu har de varit väldigt traditionella. Vad blir det för kombinationer där, Carl-Neo eller nåt sånt kanske, siar Katarina Leibring.

En inte alltför vågad gissning är nog att James-John i Odensbacken inte är ensam om sitt namn så värst länge till.

Josefine Sundström och dottern Majlis. Foto: TT

Annons

Dubbelnamnen spred sig norrut från kontinenten och kom till Sverige runt 1600-talet då det blev vanligt med två dopnamn i adliga kretsar – på bilden kung Adolf Fredrik (1751–1771). Foto: Nationalmuseum


Malin Landegren

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy