Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är fel att koppla våld till en specifik kultur eller religion

Bild: Tt Nyhetsbyrån

Annons

Fysiskt eller psykiskt våld i nära relationer är inte acceptabelt. Om detta är de flesta överens. Ändå utsätts inte minst kvinnor och barn för sådan behandling inom alla samhällsskikt, trosriktningar och etniska grupper.

Var och en av oss kan sannolikt känna igen den ilska och vanmakt som utlöser våld, även om handgripligheter är oss fjärran. De medmänniskor som utövar våld rör sig i sammanhang som vi var och en är del av, och vi kan därför alla påverka graden av våld i samhället. Örebro kommun har också tagit fram en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck som används av berörda myndigheter.

Det är viktigt att arbeta med det vi kallar ”hedersrelaterat våld”, men detta får inte skymma det faktum att våld i nära relationer finns i snart sagt alla sammanhang. Vi konstaterar att majoritetskulturen har lättare att få syn på det som sticker ut från dess egen norm än att se den egna kulturens våldsuttryck, och att det våld man vant sig vid inte verkar lika hotande som ett förmodat ”nytt” våld.

Annons

Annons

Så kan vi uppröras mera över det vi kallar ”heders-våld” än till exempel över det alkoholrelaterade våld som har urgamla rötter i den svenska myllan. Därmed naturligtvis inte sagt att allt våld i nära relationer är alkoholrelaterat. Våld utlöses ofta av ett behov av makt och kontroll. Den svenska historien rymmer för övrigt också exempel på hedersvåld inom ståndssamhällets patriarkala strukturer.

Religiösa föreställningar och påbud kan missbrukas så att människor pressas och utsätts för våld. Sådana exempel finns såväl i Sverige som i andra delar av världen och är relaterat till alla religioner. Men det är snarare ett allmänmänsk-ligt problem än specifikt religionsrelaterat.

Vi glömmer lätt att även i en sekulariserad och genomkommersialiserad kultur som vår skapas normer som pressar människor in i destruktiva och våldsamma mönster, ibland med livet som insats. Till exempel kan sjuka skönhetsideal och porrfilmers perverterade sexualitet skapa mönsterbilder som triggar våld. Att koppla våld i nära relationer till någon specifik kultur eller religion är därför inte särskilt relevant eller konstruktivt.

Poängen är naturligtvis inte att det ena våldet rättfärdigar det andra. Poängen är att vi kommer längre om vi erkänner att vi alla har en hemläxa att göra när det gäller våld i nära relationer, och att vi behöver ta hjälp av varandra.

Örebro Interreligiösa och Interkulturella råd initierades av kommunen och består av företrädare för de organiserade grupper av troende som finns i vår stad. Under snart sju år har vi samtalat om frågor som skolmiljö, äldreomsorg, alkoholkultur och mycket annat. Kommunala företrädare för de berörda frågorna deltar alltid i samtalen. Just nu pågår en dialog om våld i nära relationer, som tog sin utgångspunkt i frågan om hedersvåld. Den här texten kommer ur det samtalet.

Annons

Annons

Vi som arbetar med rådgivning och själavård vet att våld förekommer också bland troende av olika bekännelser, och vi försäkrar att vi med de verktyg som står oss till buds vill arbeta för att minska det våldet.

Genom att se och välkomna varandra med öppet sinne på gator och torg, skolor och arbetsplatser, bland släkt och vänner, minskar vi den frustration ur vilken våldet får sin näring. Som anhöriga, vänner och medborgare har vi alla ansvar för att se, stödja och varna offer och förövare.

Ulf Schöier

Betlehemskyrkan

Jacob Kasselia

Syrisk Ortodoxa kyrkan

Josephine Cummings

Örebro pastorat

Ingemar Söderström

Örebro pastorat

Hassan Mountagui

Islamiska kulturcentret i Örebro

Hazim Gurda

Bosniska islamiska församlingen Örebro

Raid Jawad

Shiaförsamlingen

Håkan Arenius

Baptistförsamlingen Immanuel

Ann-Louise Holmlind

Hagakyrkan

Tomas Rådehed

Axbergs församling

Lars O Molin

Ordförande i interreligiösa-och interkulturella rådet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy