Annons

Annons

Annons

Vivis egna reflektioner

Ibland när man går hem från en klimatföreläsning kan man känna sig uppgiven och tänka ”vad hjälper det att jag sätter upp en solpanel och käkar morötter istället för biff?”

Så blev det inte igår när jag gästade den nybildade föreningen Solel i Lindesberg som bjudit in kändismeterologen Pär Holmgren till talarstolen.

Föreningen är inne i en omställningsprocess, där de tillsammans med lokala energibolaget och bostadsbolaget vill sätta upp solpaneler på gymnasieskolans tak för att öka andelen förnybar energi i elnätet.

Annons

För att 500´000-kronors solcellsanläggningen ska bli verklighet krävs det att 100 medlemmar satsar 5'000 kronor vardera. I början tänkte jag, oj, vilken stor summa att satsa på något som rör framtiden. Lika abstrakt för mig som att pensionsspara.

Annons

Igår besiktade jag bilen. Sju nedslag. Att reparera den kostar 10'000 kronor. I ett svep blev klimatpolitken så tydlig för mig.

Jag är fast i gamla strukturer och fattigträsket där jag kör bensinbil och indirekt stödjer Vladimir Putins politik genom att tanka bilen med olja från Ryssland. Jag måste betala notan och ha gammal bil. Eller hur? För betalar jag inte 10'000 kronor nu kan jag inte ta mig till jobbet som ska bekosta reparationerna. Kortsiktigt men sant.

Motsatsen då? Det långsiktiga. I Lindesberg har ett gäng entusiaster sagt att ”Vi sitter flera kvällar om året och planerar anläggningen åt dig, samt ser till så att vi har tak att bygga den på och elnät att koppla den till. Det enda du behöver göra är att stödja oss och köpa en insats i föreningen.” I det perspektivet är 5'000 kronor en fis i vinden.

Dessutom finns en chans att jag får tillbaka insatsen i framtiden, med ränta.

Men tio-tusingen som jag betalar för brosmok, tändstiftsbyte och motorolja. De vet jag med säkerhet att jag inte får tillbaka.

Skärpning Vivi. Lev som du lär.

Jag utmanar mig själv. För varje krona som jag satsar på bensinbilen, ska jag satsa 50 öre på att stödja ett fossilfritt samhälle. På så sätt kan jag räkna in solpanelen i bilräkningen och motivera mitt agerande. Jag måste ju trots allt repararera bilen så jag kan ta mig till jobbet för att kunna tjäna pengarna jag ska köpa elbil för – i framtiden...


Vivi Båvner, Projektledare Omställning i praktiken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan