Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Klubbat: Så blir nya division 1

Snacket har pågått länge, förslagen har varit många. Men nu har beslutat tagits: Så här kommer division 1-hockeyn spelas nästa vinter. Och ja, det blir länsderbyn.

Bild: Lennart Lundkvist

Annons

För första gången sedan 2008/09 blir det länsderbyn i division 1-hockeyn, Lindlöven mot Kumla.

När svensk ishockeys tredje serienivå bantas från fem till fyra serier hamnar båda länsklubbarna nämligen i den västa serien.

Men det är bara en av nyheterna när ett helt nytt seriesystem för division 1 på måndagen lanserades efter lång tids spekulation.

Annons

Serien kommer 2014/15 att gå under namnet hockeyettan, och på hösten bestå av fyra olika serier med tolv lag i varje (även om norrserien, på grund av problem att hitta lag som vill spela där, bara kommer att innehålla elva). De fyra främsta i respektive serie går efter 22 grundomgångar efter jul till två allettor, där den västra seiren spelar ihop med den södra. De resterande lagen gör upp i fyra fortsättningsserier.

Annons

En stor nyhet är att vinnarna i allettorna går direkt till kvalserien till allsvenskan, medan de åtta lag som slutar på plats två-fem i allettorna går till playoff mot de åtta lag som slutar på plats ett-två i fortsättningsserierna. De 16 lag gör genom tre playoffomgångar upp om ytterligare två platser i kvalserien till allsvenskan, där sex lag, varav två från allsvenskan, kommer att göra upp om fyra platser i allsvenskan 2015/16 eftersom SHL utökas.

Åt andra hållet kommer lagen på plats sju och åtta att tvingas kvala för att hänga kvar i hockeyettan. Fyra lag från division 2 i region väst, där hela Örebro län ingår, kommer att få kvala för att nå hockeyettan, i tre olika kvalserier.

Hur seriesystemet kommer att se ut efter säsongen 2014/15 är inte officiellt, men enligt de offentliggjorda dokumenten kommer division 1 säsongen 2015/16 att bestå av 42 lag.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@na.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan