Annons

Annons

Annons

Hällefors

Håkan skrev boken om Hjulsjö

Håkan Fredriksson älskar historia. Och han älskar hembyn Hjulsjö. Dessa två passioner samsas nu i hans nyutkomna bok om Hjulsjöbygdens historia.

Håkan Fredriksson på trappan till sin skrivarstuga där han har skrivit sin bok.

Bild: Anders Almgren

Annons

– Det finns många stora hjärnor där ute i världen med rötterna i Hjulsjö må du tro. Till exempel hade Glenn Seaborg, som var en av de ledande personerna vid Manhattan-projektet i USA under kriget, sina rötter i Hjulsjö, berättar Håkan.

– Och Ulrica Messing kommer från grannbyn här intill, Björksjön. Även skidkungen Torgny Mogren har rötter via sina anfäder i Hjulsjö.

En sak är säker när det gäller Håkan Fredriksson: Han tycker att Hjulsjö är den bästa platsen på denna jord. Och självklart ska en sådan fin bygd som Hjulsjö också få en egen bok, anser Håkan.

– Mitt intresse för historia är stort och mitt intresse för hembygden likaså. Men när jag började min dokumentation om Hjulsjö så slogs jag av hur lite material det fanns samlat om Hjulsjö. Trots att Hjulsjö som bygd är äldre än både Hällefors och Ljusnarsberg.

Annons

Annons

Men en bok gör ju inte sig själv. Tvärtom. Det kräver en stor arbetsinsats. Håkan har investerat 20 år i sin forskning och dokumentation om Hjulsjö för att få ihop material till sin bok. Åtskilliga timmar i arkiv i riket har besökts. Det har letats i pärmar. Bläddrats i kyrkoböcker. Lästs i dokument och i brev.

– Gustav III skrev faktiskt ett brev om Hjulsjö till sin bror Karl efter ett besök han gjorde här på sin Bergslagsresa 1768. Då var Gustav kronprins. Och i brevet berättar han förskräckt om den utbredda fattigdom och svält som rådde i trakterna här.

Brevet är skrivet på franska och finns nu översatt till svenska i Hjulsjö hembygdsbok.

Hjulsjös historia är en lång berättelse. Det handlar om flera sekler med enskilda människoöden och om stora släkter som levt och verkat i bygden. Det handlar om jordbruk och bergshantering. Om torpare, bergsmän, pigor och präster. Sorg och glädje. Födslar och död. Goda år och svältår.

Men när Håkan började sin forskningsinsats fanns det egentligen ingen tanke om att detta skulle utmynna i en bok.

– För kanske fem år sedan föddes idén om att mitt material kanske borde sammanställas i en bok. Jag kände också att det vore synd om all den dokumentation som jag har samlat ihop om Hjulsjö skulle gå i döden med mig. Därför tyckte jag att det här borde bli en bok.

Annons

Håkan har inrett en särskild skrivarstuga på gården. Där sitter han och jobbar med sina texter. Och där förvarar han de dokument som numera ingår i hans ganska omfattande historiska byarkiv.

Annons

– Frugan tyckte jag hade för mycket pärmar liggande överallt i huset. Så då gjorde jag i ordning den här skrivarstugan i stället, säger Håkan.

Mer om Hjulsjöboken

De första till namnet kända Hjulsjöborna sak ha hetat Håkan, Erik och Peder. De bodde på en plats med namnet Hiwlsaethe som i dag heter Hjulsjö. Tidpunkten är sent 1400-tal. Detta berättas i Jöns Ulfssons jordebok 1498, Riksarkivet, och utgör också inledningen i Hjulsjö hembygdsbok.


I boken berättas sedan utförligt om olika gårdar. Vi får veta mer om hur det var när Hjulsjö låg under danska och tyska fogdar. Och om fornlämningar.


Och så berättas det förstås om människorna som har levt och verkat i Hjulsjö. Boken rymmer ett rikt myller av människoöden.


Anders Almgren

019-15 54 84
anders.almgren@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan