Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Valkompasser – en bra vägledning

Valkompasser visar vilket parti du sympatiserar med när du inte riktigt vet. I de flesta fall stämmer testerna. Men det är viktigt att se dem som en färdriktning och inte en vägvisare.Klicka här för att komma till TT Valkompassen!

En fjärdedel av väljarkåren gör tester som Valkompassen, visar forskning. Alltså när man genom att svara på ett antal frågor får reda på vilket avstånd ens åsikter har till de olika partierna.

– I sex fall av tio stämmer de här testerna med hur människor röstar, säger Henrik Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

Om man röstar på det parti som testet visar, eller om testet visar det man röstar på är svårt att veta. Men testet har större inflytande över vissa grupper än andra.

– De som påverkas mest är människor som inte är så politiskt intresserade från början och upplever att de har ett informationsunderskott.

Annons

Annons


Lite ”politainment”

Valkompasser bidrar till ett ökat intresse och en ökad valtemperatur, alltså är det ett bra sätt att få väljare engagerade. För många kan det vara vägen in i den politiska diskussionen, man kanske blir mer alert och följer med mer i bevakningen.

– Det är lite ”politainment”, politik som underhållning, men med inslag av folkbildning, säger Henrik Oscarsson.

De svenska väljarna har väldigt stark åsiktsröstning. De röstar helst på det parti som sympatiserar med deras vänster- eller högerfrågor.

– Står man nära väldigt många partier kommer det in lite fler saker, som om det händer oväntade saker i kampanjen eller kanske vem som blir partiledare.

Problemet med den här typen av tester är ofta att det enda som mäts är åsiktsnärhet, alltså vilket parti som ligger närmast personens åsikter, vilket gör att de andra viktiga faktorerna uteblir. Bland annat sådana som tar hänsyn till hur partier och politikerna har skött sig, bedömningen av ekonomiska frågor och ansvarstagande. Därför kan dessa tester inte ge en korrekt bild av vilket parti du borde rösta på.

I den valkompass som tagits fram av TT finns dock även subjektiva delar, där exempelvis högt eller lågt förtroende för partiledarna påverkar det slutliga resultatet.

Annons


Positiva partier

Att de flesta valkompasser enbart jämför sakfrågor ser Moderaterna och Socialdemokraterna däremot inte som ett problem.

Annons

– De flesta svenska väljare är kloka personer som går till olika källor och jag är övertygad om att de inhämtar information från olika håll för att bestämma sig för vad man ska rösta på, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Båda partierna är positiva till den här typen av tester, men poängterar vikten av att de är seriöst gjorda för att de inte ska leda väljarna vilse.

– Valkompasser ökar intresset och kan ge en vägledning, men inte det exakta svaret. Precis som en kompass ger det en färdriktning, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy