Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Journalist på NA hotad efter nazistgranskning

En reporter på Nerikes Allehanda hotades efter att ha skrivit granskande reportage om nazismen i länet. Nu har hotet polisanmälts.

Annons

”Du är inget annat än en uppviglande galning och jag antar att om man möter dig någon gång gäller det att slå först eftersom du älskar våld mot alla som önskar en plats på jorden även for svenskar”.

Så uttryckte sig Björn Björkqvist, chefredaktör för Realisten, i ett mejl adresserat till NA-journalisten. Mejlet hade skickats från hans adress på just Svenskarnas partis nättidning Realisten.

Annons

Annons

Det var i mitten av april som NA publicerade de granskande reportagen om nazismen skrivna av reportern och en kollega. NA:s tidningschef Katrin Säfström tar mycket allvarligt på hotet.

– Vi anmäler alltid hot. Det är viktigt, inte minst ur demokratisk synvinkel. Vi måste markera att man inte kan tysta media genom hot, säger hon.

I veckan presenterade Utgivarna, intresseorganisation för medieföretag i Sverige, en enkät om mediehusens hotbild. 40 procent av de som svarade uppger att redaktionen eller enskilda medarbetare blivit hotade minst en gång det senaste året.

De allvarligaste hoten framförs personligen eller via e-post och telefon. Drygt hälften av de allvarligaste hoten kommer från olika former av organiserad brottslighet och politiskt orienterade grupperingar.


Pär Thorsén

019-15 52 75
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy