Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Här kan du parkera i Örebro

I morgon är det studenten, och för en gångs skull kommer kanske varenda parkeringshus i Örebro att bli fullbelagt.

Bild: Carina Tenor

Annons

Parkeringsfrågan tycks vara ständigt het i Örebro. Signaturen ”En som gillar Örebro” skrev en insändare om att örebroarna måste vänja sig vid att använda parkeringshusen – annars kanske en mindre stad som Nora passar bättre. Insändaren blev en av veckans mest kommenterade.

2012 gjorde Örebro kommun en parkeringsundersökning. Den visade att flera av parkeringshusen i stan hade en beläggning under 70 procent. Det gällde bland annat Conventum, Virginska, Mekanikern, Krämaren, Vågen, Behrn Center och Södergaraget. En så låg beläggning innebär att det alltid fanns en ledig parkeringsplats, men samtidigt ger det dålig ekonomi och låg effektivitet, alltså i form av ytanvändning

Annons

Av de parkeringsanläggningar som hade över 90 procents beläggning var inga parkeringshus. I stället var det ytor som Hamnplan, Konserthuset, Vasatorget och Slottsgatan (bakom Karro). Några av dem är borta idag.

Annons

Idealet är en beläggning på 70-90 procent. Då finns det som regel en ledig plats, samtidigt som parkeringsytan är effektiv. Det gäller parkeringshus som  Norrcity, Färgeriet (bakom Filmstaden), Kompassen. Prästgården och P-hus City.

Någon ny undersökning är inte gjord sedan dess, men Stina Storm, vd på City Örebro, ser en skillnad på till exempel Västerås och Örebro.

- Där ställer man sig självklart i ett parkeringshus om man ska shoppa en hel dag, säger hon.

Hon konstaterar att eftersom Örebro växer mer än rikssnittet så gäller det att örebroarna lär om: Det går helt enkelt inte att ha kvar parkeringar i gatuplan till alla. Ett sätt att möta örebroarnas motstånd mot parkeringshus har varit den rabatt som flera affärer i Örebro bjuder på för den som visar upp ena delen av sin parkeringsbiljett.

- Vi ger pengar tillbaka på ett sätt som är alldeles unikt, eftersom det är så många butiker och restauranger som gått ihop och erbjuder det här, säger Stina Storm.

Villkoret är att man handlar för minst 200 kronor, men det finns ingen begränsning för hur många ställen som kan rabatten ges för samma parkeringsbiljett.

- Det gäller 20 kronor på varje ställe, så teoretiskt kan man gå plus. Problemet har varit att folk inte riktigt tror att det kan vara så bra. Därför planerar vi en relansering i höst, säger Stina Storm.

Annons

AnnonsMer om parkeringshus kan du läsa i fredagens NA eller i E-tidningen.

Här finns parkeringshusen i Örebro

Norrcity (Slottsgatan). Öppet kl. 6–21, 15 kr/timme.

Centralen (Olaigatan). Öppet kl. 6–21, 22 kr/timme, 130 kr/12 timmar.

Färgeriet (bakom Filmstaden). Öppet kl. 6–24. Kl. 7–18: 25 kr/timme, kl. 18–06 15 kr/timme.

Kompassen. Öppet kl. 6–23, 25 kr/timme.

Prästgården (nära Nikolaikyrkan). Öppet kl. 7–22. 20 kr/timme.

Behrn center, (Nygatan). Öppet kl. 6–23, 20 kr/timme.

P-hus city, (Nygatan). Öppet kl. 6–22, 20 kr/timme.

Vågen, öppet 6–22. Plan 1: 22kr/timme, plan 2: 18 kr/timme.

Conventum, öppet 6–24, 10 kr/timme.

Södergaraget, infart från Änggatan, öppet 6-22, 16 kr/timme.

Krämaren, infart från Köpmangatan, öppet 6–23. 20 kr/timme.

Mekanikern, när Rudbecksskolan, öppet 6-20 16 kr/timme.

Oscariagaraget, vid Virginska skolan, öppet 6–24. 8 kr/timme.


Här finns en karta på fler parkeringar i Örebro.


Källa: Örebro kommuns hemsida


Carina Tenor

019-15 52 31
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy