Annons

Annons

Annons

Val 2014

Ett helt bord fullt av röster

I en back på golvet i receptionen ligger rösterna från Degerfors. Strax därefter kommer rösterna från Hällefors. Nu väntar en vecka av intensivt rösträknande på länsstyrelsen.

Från vänster till höger; Elias Adebo Roos, Jesper Wistrand och Johan Svanberg gillar jobbet som rösträknare . – Kanske inte räknandet i sig, men det är kul att få vara med i den här processen, förklarar trion.

Bild: Håkan Risberg

Annons

Det är en stor apparat när rösterna i länets kommuner nu kontrollräknas på länsstyrelsen. 36 rösträknare satt på måndagsförmiddagen vid sina bord med högar av valsedlar framför sig.

Alla röster kontrollräknas och nu börjar arbetet med att räkna personrösterna.

Dessutom granskas de valsedlar som förklarats ogiltiga i vallokalen under söndagskvällen. Många av de ogiltiga rösterna blir giltiga efter att ha granskats en andra gång.

Annons

Annons

Vid ett av borden sitter Nathalie Helsing och Henrik Mundt.

– Jag tycker det här är skitkul. Man får vara med i den demokratiska processen och det är ett stort förtroende som vi fått, säger Nathalie och får medhåll av Henrik.

På måndagen räknades riksdagsrösterna, ett arbete som väntas bli klart på onsdag.

– Men eftersom vi måste vänta in rösträkningen i storstadslänen blir det först på fredag som vi räknar med att kunna presentera mandatfördelningen och vilka som tar plats i riksdagen, berättar valsamordnare Rickard Linde.

Efter riksdagsrösterna väntar sedan valsedlarna i kommunvalet och därefter landstingsvalet. Det finns ingen exakt tidplan för när de rösterna kan vara färdigräknade.


Mattias Frödén

019-15 50 20
Mattias.Froden@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan