Annons

Annons

Annons

Val 2014

"Jag förstår inte hur vi kan kallas rasister"

Invandringen och pensionerna. Det var det som fick Trevor Nilsson att gå från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

Trevor Nilsson, Alex Wahren, Carina Sehlin och Zeki Yalcin.

Bild: Sofie Isaksson

Annons

Sverigedemokraterna går framåt över hela Sverige, inte bara på landsbygden utan också i städerna. I till exempel Adolfsberg röstade runt 10 procent på SD i riksdagsvalet. Det är mer än en fördubbling sedan valet 2010.

Utanför Parkhallen sitter en man och spelar dragspel. En och annan stannar till och ger honom några kronor innan de skyndar in för att handla. Bredvid står vi och vill diskutera valresultatet.

Annons

– Jag är jätteglad att SD gick fram, säger Trevor Nilsson. Jag har röstat borgerligt i alla tider. När jag var ung var det Centern, sedan Moderaterna och nu i år blev det Sverigedemokraterna.


Vad fick dig att byta parti?

– Nummer ett: Vi måste få ordning på det här med invandringen. Jag tycker vi ska hjälpa dom på plats i stället, då hjälper vi fler. Nummer två: Jag tycker pensionerna är för låga, de ska följa löneutvecklingen. Vi har ju jobbat och slitit.

Annons

Trevor Nilsson har reagerat starkt på att Sverigedemokraterna ses som rasister.

– Jag förstår inte hur vi kan kallas för det. Själv är jag adopterad, kom hit som femåring, det känns väldigt knepigt för mig.

Carina Sehlin har en annan åsikt.

– Det är synd SD gick fram så mycket, det kommer att bli problem.


Varför då, tror du?

– Jag tycker de är lite främlingsfientliga. Jag föreställer mig också att det är han, Jimmie Åkesson, som är partiet och sen är det en del runt om kring som verkar lite tvivelaktiga.

Alex Wahren hade tippat att Fi skulle komma in i riksdagen och är lite förvånad över resultatet. Han hade inte heller kunnat föreställa sig att SD skulle få 13 procent.

– Det är chockerande mycket, men man måste samtidigt respektera alla människor, även SD:are. Man måste föra en dialog och inte vända dom ryggen.

Fullastad med pizzakartonger och matkassar stannar Zeki Yalcin till en stund. Han är doktor i historia och allvarligt oroad för den parlamentariska situation Sverige hamnat i.

Annons

– Vi har aldrig haft ett liknande valresultat som ger en sån svårighet att bilda en fungerande regering och där varje beslut måste förhandlas. För landet är det här självklart nervöst. Det värsta scenariot är att Alliansen röstar mot budgeten, det blir nyval och sen sjunker Sveriges trovärdighet.

Han står tyst en stund, byter grepp, rätar på ryggen och lyfter upp sina kassar igen.

– Jag säger bara, lycka till, till oss alla. Det här inte bra för någon av sidorna.


Christina Eriksson

019-15 50 36
christina.eriksson@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan