Annons

Annons

Annons

Val 2014

Troligen fortfarande rödgrönt i landstinget

Socialdemokraterna ser ut att fortsätta dominera landstingspolitiken även om partiet verkar backa något när de flesta valdistrikt är räknade. Det verkar med andra ord bli fortsatt rödgrönt styre.

Marie-Louise Forsberg-Fransson

Bild: Sofie Isaksson

Annons

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) får kramar och lyckönskningar under tiden NA intervjuar henne på valnatten.

– Vi får ibland höra från oppositionen att vi suttit 96 år vid makten. Men då vill jag bara säga att det inte är så att vi tagit någon makt, utan det är en makt vi har fått från väljarna. Vi har fått förtroende för den linje vi driver i landstingspolitiken.

Annons

Under mandatperioden som gått har den rödgröna majoriteten S, V och MP fört en politik där landstingsskatten ska höjas och synen på privata intressen i vården är restriktiv.

Marie-Louise Forsberg-Fransson ser det preliminära valresultatet som ett kvitto på att väljarna gillat den politiken.

– Ja, vi är tydliga med att privata intressen ska vara ett komplement och att det ska vara god insyn, säger hon och fortsätter:

Annons

– Vi har verkligen varit överallt ute i länet och pratat under valrörelsen. Jag har känt ett stöd för vår politik och vår hållning.


Men hur är det med de två brännande frågorna som majoriteten inte lyckats komma till rätta med – stor brist på vårdcentralsläkare och långa köer till operation?

– Ja, vad det gäller vårdcentralsläkare tror jag att länets medborgare inser att läkarbristen inte bara gäller för vårt län utan är ett problem i stora delar av landet. Vad det gäller operationsköerna kan vi förmå bättre, absolut. Siffrorna där är inte okej.


Hur ser du på nästa mandatperiod?

– Det är roligt om vi skulle få fortsatt förtroende. Vi har så mycket ogjort ännu och det är så mycket på gång. Den senaste tiden har det varit invigning på invigning, säger Marie-Louise Forsberg och syftar bland annat på öppnandet av ny akutmottagning för barn på Universitetssjukhuset.

Sverigedemokraterna såg ut att gå starkt framåt.

– Det ser ut att bli kring en fördubbling. Det är väl klart att man är nöjd. Men just vad det gäller landstinget har vi inte den starka profilen, säger Daniel Spiik (SD).

Annons


Hur ser ni på att alla andra partier i landstingsfullmäktige säger nej till ett samarbete med er?

– Ett samarbete är naturligtvis det politiska målet, men vi har också en viktig roll som en stark opposition. Det gynnar också medborgarna i större utsträckning.


Anna Levin

019-15 50 68
anna.levin@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan