Annons

Annons

Annons

Annons

Folkbildningens betydelse är viktigare än någonsin

I dag lördag startar framtidsveckan i Örebro län, en bred och unik manifestation för att ställa om till hållbara samhällen – ett lokalt uttryck för en global rörelse som för en vecka sedan genomförde historiens största klimatmarsch i världens städer.

Solenergipark.

Bild: Ebrahim Noroozi/tt

Annons

Folkbildningsrörelsen deltar i detta viktiga initiativ som inte minst visar behovet av nya kunskaper och lärande. I dag är det viktigare än någonsin att satsa på folkbildningen.

Framtidsveckan visar viljan och engagemanget att förändra och sänder en tydlig signal till våra beslutsfattare: Oavsett vinnare i valet står alla nu inför uppgiften att förverkliga en hållbar framtid. Ingen har det enda svaret, allas insatser behövs. Vi kan alla lära av varandra i vår tids största folkbildningsutmaning – omställningen till hållbarhet.

Studieförbunden och folkhögskolorna står enade i att prioritera omställningsfrågor. Förutom att lyfta fram allt vi redan gör med anknytning till hållbar utveckling, uppmuntrar vi våra medlemsorganisationer och cirkelledare att under veckan genomföra samtal för en hållbar framtid. Tillsammans med skördemarknader, föreläsningar om lokal ekonomi och hållbar mat, visningar av solel och gröna kvarter, ger det hopp och handlingskraft. Mer finns att läsa på Framtidsportalen.se, länets nya portal för hållbarhetsarbete.

Annons

Annons

Inom folkbildningen vet vi att alla förändringar börjar med det goda samtalet, där alla lyssnar med öppet sinne. Då växer nya tankar och synsätt fram. Rösterna formar tillsammans en ny berättelse, en vision om en värld där vi genomfört de stora förändringar som kan ge våra barn den ljusa och vackra framtid som vi hoppas. Där de har tillgång till giftfri och närproducerad mat, förnybar energi och hållbara miljöer. En värld som är hållbar, rättvis och upplevs meningsfull, i balans med naturens kretslopp. Allt detta är fullt möjligt!

Lösningarna finns ofta lokalt bland grupper, föreningar, näringsliv och samhällen. Under våren var vi medarrangörer till samtal med lokala politiker i sju kommuner kring frågan: Hur vill du att dina barns framtid ska se ut?

Då fick vi uppleva deras förmåga att lyssna till varandra för att tillsammans hitta lokala svar på globala kriser inom ekologi, energi och ekonomi – att möta de gemensamma utmaningarna och ta vara på möjligheterna. Rösterna därifrån visar viljan att fortsätta samtala och samverka brett över partigränserna:

För att våra folkvalda ska prioritera en hållbar framtid behöver de oss medborgare – när vi visar att vi är redo, följer de efter! Framtidsveckan visar att engagemanget finns. Inom folkbildningen finns erfarenheterna för att stödja omställningen och det lärande som behövs. Framför allt har vi tron på människans förmåga att lära, anpassa sig och förändras med hjälp av ny kunskap. Det ger möjlighet att förändra historiens gång till det bättre!


Tomas Hjort, ABF, Elin Kullingsjö, Bilda, Oscar Ekelund, NBV, Jens Hellman, Sensus


Carl Eriksson, Sture Johansson, Studiefrämjandet och Fredrik Wallin, Studieförbundet Vuxenskolan

Annons

Annons

Till toppen av sidan