Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

De skapar textil konst av gammalt tyg

”Man tager vad man haver”, utropade Cajsa Warg och skapade kulinarisk konst. ”Man tager vad man haver”, utropar kvinnorna i Närkekviltarna och skapar textil konst. I ett rum på Länsmuseet kan du se vad de har gjort tillsammans, då de låtit fantasin flöda.

De som arbetat med utställningen är: Reneé Dahlberg, Birgitta Kangedal-Holm, Susanne Johansson, Anita Norling, Lotta Pettersson, Christina Nilsson-Törnquist, Marina Törnmarck, Birgitta Aronsson.

Annons

– Här ser du många tusen timmars jobb, förklarar Anita Norling, en av de cirka tio kvinnor som ställer sin konst, kviltar, på museet.

Visst skulle Stadsliv kortfattat kunna konstatera här finns en mängd textila alster, från grytlappar till dubbelsängsöverkast, sådant som kan vara till nytta i ett hem, men det skulle vara en missvisande beskrivning. Det har helt klart krävts ett estetiskt sinne för att kunna skapa dessa kviltar.

Utställarna leker med tanken vad kviltutställningen kallats om de varit män som gjort lapptäckena och använt rullkniv, linjal och skärmatta. Jo, då hade det säkert talats om ”konst”.


Ni har ingen man i föreningen?

– Inte ännu, men vi väntar på honom, blir det förhoppningsfulla svaret, från Närkekviltarna.

Annons

Närkekviltarna, med medlemmar i åldern från 30 till 90 plus, träffas minst en gång i månaden, ibland i Täby församlingshem, ibland i en lokal på Ladugårdsängen.

Annons

Utställarna vill så gärna dela med sig av den glädje som de känner då de har kviltar ihop. ”Handens arbete berikar själen” är en passande devis för dem. Inte sällan faller de varandra entusiastiskt i talet.

– Vi har grävt i våra gömmor och hittat en massa saker som vi ville visa andra. Därför ordnade vi en utställning. Vi måste ha en hel del utrymme då vi träffas. Ska man göra ett täcke till en dubbelsäng krävs plats, förklarar Christina Törnquist.

Närkekviltarna är inte bara engagerade i sin utställning.

– Det är också en social grej att träffas för att kvilta.

Det finns fler aspekter på kviltningen.

– Tänk på återbruket. Vi tar till vara det som annars hade kastats.

Och minnen förknippade med olika tyger.

– I kviltningen finns även emotionella värden. Tänk att på ett fint och vackert sätt kunna använda morfars gamla slipsar och mormors gamla gardiner.

Utställningen på Örebro läns museum pågår till och med 16 november.

Annons

Annons

Kviltning

Kviltning är en relativt gammal teknik. Kvinnorna tog tillvara alla små tyglappar som gick att använda och sydde ihop dessa. Två tygstycken med vadd eller annat mellan, sydde olika sömmar för att hålla ihop tyglagren. Det är kviltning. Kvinnorna som emigrerade till USA från Europa fortsatte med detta i sitt nya hemland. Det har sedan utvecklats till en konst. USA anses i dag vara ledande inom denna konstform, särskilt Amish-folket har utvecklat en egen konstform inom kviltningen.


Anders Erkman

019-15 51 89
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy