Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusnarsberg

Jack: "Jag försöker undvika läsa hatet på nätet" 

Den senaste veckan har Jack pendlat mellan att känna sig självisk, ledsen, stolt och glad av all uppskattning. Reaktionerna på att Ljusnarsbergs lucia är en kille är både arga och hyllande.

Förväntansfull men orolig. – Jag är lite nervös inför fredag, även om jag står för att jag är lucia och gör det seriöst så kommer det bli jobbigt för hela tåget om publiken börjar skratta, säger Jack Lindkvist.

Bild: Sofia Gustafsson

Annons

Förra veckan skrev NA om Jack Lindkvist som fick överlägset flest röster när årets lucia röstades fram på Kyrkbacksskolan i Kopparberg. På na.se genererade artikeln så pass kränkande kommentarer riktade mot den 15-åriga pojken att kommentarsfunktionen till en början stängdes av.

– Det är bra när det skapas diskussion men jag försöker undvika att läsa hatet på nätet, säger Jack.

Desto svårare var skolkamraternas reaktioner.

– Många har velat hoppa av luciatåget, de är rädda att det ska bli ett skämt, säger Jack och berättar att det gjorde honom ledsen även om han inte klandrar dem.

Annons

Det är framför allt en sak som fått honom att tveka.

– En del har sagt att jag är självisk som gör det här. Det menar att jag inte tänker på de andra som också ställde upp som luciakandidater, att jag nu tagit ifrån dem den möjligheten, säger Jack.

Annons

Ett tag funderade han på att hoppa av.

– Sen kände jag att jag måste också få göra det här. Jag pratade med rekotorn som stöttade mig direkt.

Hon är inte den enda som uppmuntrat Jack.

– Det har varit övervägande positiva reaktioner. Det är jag otroligt tacksam för och jag skulle vilja krama om alla som uppmuntrat mig.

Jack är feminist och det var i jämställdhetens namn som han ställde upp som luciakandidat.

– Jag tycker att vi måste ha ett samhälle 2014 där kön inte spelar någon roll för vem som får göra vad.

Varför tror du att folk blir provocerade av det?

– Jag tror att de som är negativa är konservativa och tycker att det ska vara som det ”alltid har varit” med en lucia som är blond och blåögd, men det har ju inte alltid varit så.

Många kommentarer handlar om att endast kvinnor kan vara lucia eftersom hon faktiskt var kvinna.

– Jag gestaltar fortfarande helgonet Lucia, jag kommer stå där med ljuskrona och rött band som alla andra lucior. Visst, Lucia var tjej men det betyder ju inte att gestaltningen i vår tid av en historisk person behöver ha samma kön. Det argumentet tycker jag är rätt löjligt.

Efter att uppståndelsen stillat sig lite är det en annan känsla som fått tagit plats.

– Jag tycker att det ska bli så himla kul att vara lucia, säger Jack och tillägger:

– Folk frågar om det är något som jag drömt om sedan jag var liten, det är det inte. Men när jag var liten var det här heller inget man kunde drömma om som pojke, det fanns inte på kartan.

Annons

Annons

Ida Blomqvist, musiklärare på Kulturskolan, berättar att flera körmedlemmar valt att inte delta på generalrepetitionen inför luciatåget.

– En ganska stor klick tjejer i nian har valt bort luciafirandet i år. Det är förstås tråkigt men vi måste samtidigt ha förståelse för om elever tycker att det här är skrämmande och annorlunda.

Samtidigt understryker hon att det här inte är något aktivt ställningstagande från skolans sida.

– Jag tror att folk glömmer att luciatåget görs inom ramen för skolan, säger Ida.

– Det innebär att skolplan och styrdokument gäller, jag måste följa det som står där och kan inte gå emot elevernas egna demokratiska val. Men det är viktigt att vi tar oss an de frågor och åsikter som dyker upp.

Därför ramas årets luciatåg in av ett inledningstal som kulturpedagogen Mikael Bjurström håller.

– I och med att det blev ett sådant rabalder vill vi säga något om det här, säger Mikael Bjurström och berättar att talet kommer handla om värderingar, demokrati och allas lika värde.

– Jag kommer också att prata om lucia och vad symbolen står för.


Varför tror du att folk reagerat så starkt på det här?

– När det sker saker i samhället som ses som förändring så skapar det rädslor och fördomar, säger Mikael.


Ida håller med.

– Man tycker att det alltid varit på ett visst vis och ska fortsätta så. Men historiskt så förändras traditioner.

Hon har dessutom gjort en annan betraktelse.

Annons

– Det är okej för tjejer att gå in i manliga roller och vara till exempel tomte eller pepparkaksgubbe. Men när en kille spelar tjej så är det mer kontroversiellt, då börjar folk prata om identitetskris och sådana saker.

Annons

Ihop med kantor Viveka Sjödell, i Ljusnarsbergs församling, har Ida diskuterat framtida luciafiranden.

– Det känns lite förlegat att plocka ut kandidater som eleverna får rösta på. I framtiden vill vi ha ett luciatåg där alla får vara med. Vi vill sudda bort ålders- och språkgränserna, säger hon.


Ledarbloggen: "Vad är det med en manlig lucia som retar så förbannat?"

Delat ansvar. Årets luciatåg är extra stort och innehåller därför två lucior, Jack Lindkvist som representerar årskurs 6-9 och Maja Nygard Reesare som representerar årskurs 3-5.– Jag blir lite orolig över att folk är så starkt emot en sak som handlar om allas lika värde, säger Jack Lindkvist om reaktionerna på nätet.


Sofia Gustafsson

019-15 50 81
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy