Annons

Annons

Annons

Annons

Leda och Svanen

Hyllad och hatad – 80 år sedan Leda och svanen invigdes

Ett och annat bubbelbad har det blivit för Leda och hennes svan genom åren, sedan den där kyliga och blåsiga söndagen för 80 år sedan då fontänen invigdes på Rådhustorget.Hyllad av Bärgslagspostens utsände, hatad av den stridbare författaren Sven Stolpe.

Poserat till leda. I 80 år har Leda ståndaktigt hållt sin pose. Lindesbergarna ”skola erinras om plikten att alltid söka glädja andra”, sa landshövding Hasselrot i sitt invigningstal.Foto: Adam Söder

Annons

– Han kallade den för Sveriges fulaste staty, berättar Pär Bäckman, som brukar hålla konstvandringar i Lindesberg.

Sommaren 1934 hade kommunens styrande beslutat att tacka ja till Ida Tellands donation. Hon var född i Kopparberg, kom till Lindesberg som ung och blev fotograf. Nu var hon 74 år och ville skänka sin kära hemstad något.

Uppdraget gick till konstnären Adolf Jonsson från Stockholm. Motivet hämtades ur den grekiska mytologin: drottning Leda som fick sönerna Castor och Pollux, den sistnämnde med självaste guden Zeus. Det är de som sittande på var sitt havsdjur flankerar Leda.

Mellandagarna 1934 var det så dags att inviga fontänen. 2 000 Lindesbergsbor hade trotsat snålblåsten och sökt sig till Rådhustorget.

Annons

– Det var det första offentliga konstverket i Lindesberg, säger Pär Bäckman.

Annons

Alla var där: landshövding Bror Hasselrot, stadsfullmäktiges ordförande C G Johansson, borgmästare Magnus Sjölin och även Ida Telland själv. Manskören Harmoni sjöng Stenhammars ”Sverige” och stadsingenjör Robert Norling gick runt och myste, skrev BP: ”Han hade en överraskning i bakfickan: bengaliska eldar som tillsammans med marschaller kastade ett trolskt sken över fontänen”.

– Det fanns elektricitet i staden men just den här kvällen gick strömmen så det blev mörkt och man fick lysa upp med provisoriskt ljus, berättar Pär Bäckman.

– När landshövdingen skulle inviga fontänen var det några busungar som ropade ”leve konungen!” varpå landshövdingen var tvungen att utbringa ett fyrfaldigt leve. Det upprepades några gånger tills polisen fick tag i dem. Men då var landshövdingen så disträ att han utropade: ”Härmed inviger jag fontänen, låtom pojkarna kasta vatten!”. Sägs det.

Bärgslagspostens utsände var entusiastisk: ”Det gick ett sorl genom mängden och samtliga voro överens om att fontänen kunde inte vara vackrare än den var. Och intrycket förbleknade minsann icke sedan ett par kraftiga strålkastare sattes in”.

Men kanske bleknade Lindesbergsbornas intryck trots allt ganska snabbt.

– Väl på plats sa folk att den var ful. Den har ju en erotisk framtoning, med svanhalsen mellan benen. Kanske var det därför. Folk var länge tveksamma till fontänen. När Inger Modin-Hülphers brunnskar i Flugparken kom på plats 1957 höjdes röster för att det i stället skulle ersätta Leda och svanen. Det var över 20 år senare så tveksamheten måste ha hängt i länge.

Annons

Annons

poserat till leda. I 80 år har Leda ståndaktigt hållt sin pose. Lindesbergarna ”skola erinras om plikten att alltid söka glädja andra”, sa landshövding Hasselrot i sitt invigningstal.Foto: Adam Söder

skumt. Många bubbelbad har det blivit för Leda. Som här, sommaren 2012. Arkivfoto: Maria Andréasson

för 80 ÅR sedan. Bärgslagspostens invigningsreportage den 27 december 1934.

Guidar. Pär Bäckman har lett konstvandringar i Linde i många år. Där är fontänen en självklar anhalt.


Adam Söder

adam.soder@na.se

Till toppen av sidan