Annons

Annons

Annons

Annons

Unga kan ta skada av falskt skönhetsideal

Örebro. Varför ska det finnas en modell för hur man ska se ut? Varför måste man se ut på ett speciellt sätt för att bli accepterad? Varför ska vi uppmuntras att se ut som andra i stället för att bara vara oss själva?

För några veckor sedan var jag i sport- och fritidsaffären XXL. Affärens skyltdockor väckte mycket tankar och känslor hos mig. Skyltdockorna i affären, både manliga och kvinnliga, var pinnsmala. De onormalt smala dockorna fick mig att börja tänka på hur samhället påverkar oss om hur man ”ska” se ut. Skönhetsidealet tycker jag är ett stort problem. Folk säger ”var dig själv”, ”bry dig inte vad andra tycker om dig”, men ändå finns det ett bestämt sätt man ska vara och se ut. Det är inte alls många människor som har en sådan kropp och varför ha sådana

Annons

Annons

dockor då? Kläderna kommer ju inte sitta på kunderna som de sitter på skyltdockorna och då kanske man blir riktigt besviken och tror att man måste se ut precis som skyltdockorna. Varför inte bara göra skyltdockor med normala kroppar som faktiskt matchar genomsnittsmänniskans kropp?

Varför finns skönhets-idealet? Tycker inte du att det skulle vara mycket bättre utan det? Hur ska man se ut enligt skönhetsidealet i dag? Killarna måste vara vältränade (ofta magrutor, stora biceps, långa, med mera) för att tjejer ska vilja ha dem. Tjejer ska vara smala och sexiga (ofta långt hår, stora bröst, stor rumpa, långa ben, med mera) annars är de inte perfekta.

Skönhetsidealet är en stor anledning till dåligt självförtroende och osäkerhet inte minst hos unga. Skönhetsidealet får oss att bli rädda för att vara annorlunda, och att inte bli accepterade. Hur kan vi acceptera att det är så här? Ska inte alla kunna få vara sig själv, och vara stolt över det? Vi ska inte behöva vara rädda för att inte bli accepterade.

Örebro


”Jomanda”

Annons

Annons

Till toppen av sidan