Annons

Annons

Annons

Annons

Kulturtant är bland det finaste man kan vara

Vi har alla mött dem – på konserter, teaterföreställningar, författaraftnar och konstutställningar: kvinnorna som får Kultursveriges hjul att rulla.

I nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista, Saol, finns ordet ”kulturtant” med för första gången. Definitionen lyder: ”kvinna som konsumerar eller ägnar sig åt kultur”.

Och det verkar stämma väl överens med verkligheten. För enligt Som-institutet i Göteborg, som undersöker kulturvanor bland befolkningen, utmärker sig kvinnor i åldern 50–85 som överlägsna kulturkonsumenter. Uttrycket används dock ofta slarvigt och ganska nedsättande. Den fördomsfulla bilden av en kulturtant är en kvinna övre medelåldern, med Gudrun Sjödén-kläder och åsikter från 1960-talsvänsterns flumideal.

Annons

Annons

En som vill förändra

den bilden är författaren, dramatikern och regissören Martina Montelius. I sin nya roman, ”Oscar Levertins vänner”, är kulturtanten Boel en passionerad rebell. Hon är bokälskare och ordförande i ett litteratursällskap som ägnar sig åt Oscar Levertins författarskap. Men när hon är ute på litteraturkryssning släpper hon loss, super och knullar.

Montelius förklarade i en intervju i Svenska Dagbladet att hon ville visa att alla kulturtanter inte behöver vara stöpta i samma form: ”Så är det i det riktiga livet. Jag tror att jättemånga gillar det som inte är standardiserat.” Jag håller med. Kulturtanten borde sträcka på sig och få mer cred.

Medan det är kulturtanterna som dominerar i publiken är det fortfarande tvärtom uppe på scenen. Där tronar männen. Om man till exempel kollar på affischerna till sommarens program på Gröna Lunds stora scen kan man räkna till 47 män och fyra kvinnor. Man baxnar.

Lyckligtvis finns det personer som gör saker för att försöka ändra på detta. Nyligen genomfördes teknikfestivalen Tekla på KTH i Stockholm, på initiativ av artisten Robyn. Deltagare var tjejer mellan 11 och 18 som bland annat fick lära sig musikproduktion. Popkollo som brukar ha kurser i Bredsjö på somrarna, för att få fler tjejer att starta band, gör också ett viktigt jobb. Nyligen startades även podcasten ”Rebellmanualen” i Örebro med samma syfte.

Så om vi män kan bli bättre på att bejaka kulturtanten inom oss och tjejerna plockar fram sin inre rockstjärna så kanske vi kan mötas någonstans i mitten.

Annons

Annons

Till toppen av sidan