Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Björn kan ha setts alldeles nära samhället

Klockan 15:52 kom ett larm till polisen om en björn som tagit ett byte i Vintrosa.

Bild: Per Løchen / Tt

Annons

- Det är lite otäckt att björnen setts så centralt och så nära Vintrosa tätort, säger polisens vakthavande befäl Dan Sööder.

Björnen sågs vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. En hundägare var ute och gick när hans hund fick upp ett spår på en älg och drog iväg in i skogen. Så plötsligt hör mannen hur hunden gnyr. Han tar sig upp på en höjd - och får se en björn som skakar något mellan käkarna. Mannen antar att björnen tagit hans hund, lämnar platsen och skyndar sig hem. Då är klockan strax före 16.

Senare kommer hunden tillbaka hem, alldeles blodig. Men det är inte hundens eget blod, hunden är inte skadad, bara medtagen.

-Vi tror att det kan vara så att björnen tagit den älg som hunden fick upp spåret av, säger polisens vakthavande befäl Dan Sööder.

Annons

Mannen uppger att han såg björnen så nära som på 30-40 meters håll, och det som kan oroa är alltså att platsen är nära Vintrosa tätort.

Annons

Områdets jakträttsinnehavare är underrättade, liksom länsstyrelsens besiktningsmän för rovdjur.

-Vi ska åka dit i morgon när vi har ljuset med oss för att se om vi kan hitta spår, säger Håkan Gibro, rovdjursspårare hos länsstyrelsen.

Han bedömer att det kan vara en björn, eftersom unga björnhannar nu motas bort ur flocken och får dra söderut för att leta mat. Att björnen slår en älg är inte heller otroligt, eftersom björnar är i stort behov av näring och protein efter vinterdvalan.

-Oftast är det ju älgkalvar eller renkalvar, men det kan ju också vara en trafikskadad älg eller slaktavfall som björnen hittat, säger Håkan Gibro.

Men ännu kan han alltså inte bekräfta att det verkligen rör sig om en björn. Det har hänt tidigare att människor misstagit sig.

-Det vanligaste är att man sett ett vildsvin och misstagit sig för att det var en björn. Men i det här fallet var det ju på väldigt nära håll, och det kan mycket väl vara en björn, säger Håkan Gibro.

Han tycker inte att Vintrosaborna behöver känna sig oroliga.

-Det är extremt ovanligt att björnen går in i samhället, hunden kan ju till och med ha fått den att dra i väg, och de undviker människovittring. Det som kan locka in är soptunnor och så vidare.


Bör de boende i Vintrosa dra in sina soptunnor nu?

- Haha, nej, jag tycker inte att vi ska skrämma upp folk. Oftast när människor får bekymmer med rovdjur är det att vi gjort något, till exempel lagt ut slakteriavfall.

Annons

Annons

Men man ska väl ändå ha respekt för björn?-Ja. Det är ju det rovdjur som har störst kapacitet att vara ett hot mot människan. Om man ser en björn ska man prata lugnt och gå därifrån som fort som möjligt. Men den som går i skogen, pratar och skramlar behöver oftast inte vara rädd. Det är när vi jägare smyger och går mot vindriktningen som vi kan råka överrumpla en björn, och det kan bli farligt. Annars gör björnen allt för att komma undan människan.

Håkan Gibro tillägger att skulle det hända något mer så åker då förstås ut direkt. Men av både säkerhetsskäl och praktiska skäl vill han sätta i gång spårarbetet när det kommer att vara dagsljus en längre tid.

Flera läsare har hört av sig till NA och påpekat att hundägare är skyldiga att ha sina djur kopplade i skog och mark den här tiden på året.

- Ingen anmälan är upprättad än, men vi kommer att ha kontakt med hundägaren under söndagen också, säger polisens vakthavande befäl Dan Sööder.


Carina Tenor

019-15 52 31
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy