Annons

Annons

Annons

Annons

Absolut inte dåligt - men otacksamt vara först

Att vara först ut på en festival som artist är ingen lätt uppgift. Oavsett om det gäller Roskilde-, Bråvalla- eller, som i detta fallet, Yeah-festivalen så krävs det ofta nerver av stål för att ta sig helskinnad ur en sådan utmaning.

Bild: Lennart Lundkvist

Annons

Detta vet punkrockgossarna i Västeråsbandet Bombshell Rocks när solens varma strålar och en tunn publiklinje vid fronten välkomnar dem ut på scenen. Otacksamma omständigheter minst sagt.

Musiken däremot är det inget fel på. Kompetent punkrock med stort hjärta som pumpar samma melodiösa blod som amerikanska genreikoner likt NOFX, Rancid och The Distillers. Det är exakt så snabbt, svängigt och uppstudsigt som det ska vara och låtar som Without Destination, Seen It All och styrketåren This Time Around har inget att skämmas för. Och då spelningen klockar in på ungefärliga fyrtio minuter så finns det ingen plats för några lugna partier utan det är fullt ställ som gäller från början till slut. Just tempot mellan alstren gör emellanåt bandet en otjänst då de snabba bytena mellan några låtar får dem att bli rätt anonyma i helheten och får dem att kännas som onödig utfyllnad. Synd och skam så klart då bandet ändå gör sitt allra yttersta för att hålla humör, energi och fart uppe på scenen.

Annons

Annons

Sångaren Mårten Cedergran hoppar upp på högtalare, svingar loss med mickstativet och spexar för fulla muggar medan de andra i bandet smiskar trumskinn och strängbänder som bara den. Under de avslutande låtarna börjar Bombshell Rocks dock kännas trötta och att det beror på saker som det oväntat svala publikstödet, dagsljuset och den alltför stora scenen är inte helt vilda gissningar. Men helskinnad ur denna pärs kommer dock grabbarna ändå för spelningen är absolut inte en dålig sådan. Just därför är det mest irriterande att tankar med startfrasen ”tänk om” hela tiden dyker upp i mitt huvud under spelningens gång.

De mal i mitt kranium: tänk om de hade spelat senare på kvällen, haft en mindre och intensivare scen och dessutom ett starkare publikstöd? Att veta att en spelning som var bra hade kunnat vara suverän får mig att gnissla tänder. Fruktansvärt orättvist.

Annons

Annons

Till toppen av sidan