Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Så fungerar polisens nya superkameror

Nu kan polisen stoppa fordon med brister och hitta kriminella personer mer effektivt. Med hjälp av ett nytt kamerasystem scannas registreringsskyltar och polisen får direkt information om fordonet. I Örebro län finns systemet i fyra polisbilar.

Bild: Jörgen Westlin, Örebropolisen

Annons

Polisens nya system för att öka trafiksäkerheten kallas ANPR (Automatic number plate recognition). En kamera scannar automatiskt registreringsskyltar på bilar som möter polisbilar, eller ligger framför en polisbil. Sedan dyker information om fordonet upp på en skärm, skriver Aftonbladet.se.

– Slagningen går på under en sekund, så det blir väldigt många träffar varje arbetsdag. För polisen är det otroligt effektivt. Du får sållningen direkt – ANPR avger ett ljud när den upptäcker ett fordon med brist, säger Alexander Granberg, ansvarig för införandet av systemet inom polisen, till Aftonbladet.

Om ett registreringsnummer finns med i databasen över fordon med brister larmar systemet. Fordonet kan sedan stoppas av polisen. ANPR kan installeras i polisbilarna, eller på ett stativ. Varje kamera kostar 70 000 kronor, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Annons

Annons

ANPR finns installerat i 98 polisbilar, varav 13 finns i Bergslagen. I november fick de första polisbilarna i Örebro län ANPR. I april fanns systemet i fyra fordon i länet, enligt Jörgen Westlin, kommunikationsstrateg på Örebropolisen.

Den nya tekniken är inte bara till för att upptäcka människor som fuskar med skatter. Ofta färdas kriminella personer i fordon som finns med i de register som systemet söker i, skriver Örebropolisen på sin hemsida. Därför hoppas polisen att fler brott kan klaras upp med hjälp av ANPR.

Polisen vill utrusta fler fordon med tekniken eftersom systemet är mycket effektivt. Under en enda dag gav ANPR nära 900 träffar.

– Bara den 14 maj så genererades det 877 träffar. Fem var stulna fordon, 83 var stulna eller borttappade registreringsskyltar, 51 var oförsäkrade fordon, 83 oskattade, 71 var avregistrerade, 329 var avställda och 255 hade körförbud, säger Alexander Granberg.

ANPR-systemet började testas av polisen när kontrollmärkena försvann på svenska registreringsskyltar 2010. Med hjälp av ANPR kan polisen kontrollera om fordonsskatten är betald.

Enligt polisen sparas ingen information från kontrollerna.

Annons

– Det som lagras är den generella informationen om vad som registrerats. Det finns synligt under den aktuella polispersonens arbetspass. När denne drar ur sitt tjänstgöringskort ur datorn raderas informationen. Systemet ger otroligt många träffar, fördelen är att vi stoppar rätt bilar – de med brister, säger Alexander Granberg till Aftonbladet. (NA)


Här kan du se polisens egen film om hur systemet fungerar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan