Annons

Annons

Annons

Pell Unos liv blir musik

Örebroaren Pell Uno Larsson har länge kämpat för HBTQ-personers rättigheter. Nu ska hans liv bli musik. Tillsammans med två andra vardagshjältar hyllas han på Stockholm Pride i projektet "Songs with pride".

Pell Uno Larsson tillsammans med artisten Ms Henrik som ska framföra låten om hans liv.

Bild: Carlos Zaya

Annons

Han benämns som en vardagshjälte. Men det är en beskrivning som Pell Uno Larsson själv inte skriver under på.

– Nej, det är verkligen att ta i. Däremot är jag ett envist gammalt gubbskrälle som inte ger sig. Men hur i herrans namn någon ska kunna få ihop en låt om mig, det förstår jag inte.

Men det är precis det som ska hända. Pell Uno Larsson är en av tre personer som kommer att hyllas med en låt om sitt liv på Stockholm Pride den 29 juli. Bakom projektet står huvudsponsorn 7-Eleven som tillsammans med RFSL har valt ut vardagshjältarna. Att en av låtarna, som kommer att framföras av synthpoparen Ms Henrik, handlar om just Pell Uno beror på att han under många år har engagerat sig och stridit för HBTQ-personers rättigheter. Bland annat föreläser han och utbildar inom området. Han var även ordförande för RFSL Örebro i sex år.

Annons

Annons

Pell Uno har alltid vetat att han är homosexuell. Men när han gifte sig med sin fru på 1960-talet var det näst intill omöjligt att vara öppen med det i Sverige.

– Jag gav mig inte till känna på den tiden och det är ingenting jag ångrar. Innan 1979 ansågs ju homosexualitet fortfarande som en sjukdom, konstaterar Pell Uno.

År 1969 kom Pell Uno ändå ut för sin dåvarande hustru. De skilde sig efter några år och Pell Uno träffade sin man som han levde ihop med i 30 år.

I jämförelse med hur klimatet var för HBTQ-personer under Pell Unos uppväxt har mycket förändrats.

– Många tänker nog att det bara är jämmer och elände, att vi bara klagar. Men självklart har vi det bra också, säger Pell Uno.

Men än finns det jobb att göra och processen är trög.

– Det finns ett motstånd som är svårt att komma åt. En del ondgör sig över prideparader. Folk förstår ju inte att för oss finns det bara en enda dag, en enda fest, där vi faktiskt får synas. Och när man har jobbat i RFSL så länge som jag har vet man att det fortfarande förekommer mobbning och hot mot människor på grund av deras läggning.


Tröttnar du inte när det går såhär långsamt?

– Jag tröttnar aldrig. Men jag blir ofta arg för att det går så trögt. Men jag kommer att fortsätta vara en envis gubbe.

Annons

Låten om Pell Uno premiärspelas på Stockholm Pride den 29 juli. Den kommer även att finnas tillgänglig på Spotify samma dag. Förutom Pell Uno hyllas Joshua Kigozi som flydde till Sverige från Uganda på grund av sin sexuella läggning och tioåringen Sam som föddes som Iris, men som alltid vetat att han egentligen är pojke.


Caroline Axelsson

019-15 53 63
caroline.axelsson@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan