Annons

Annons

Annons

Örebro län

Björnfallet är länets finaste rastplats

Rent och snyggt med sittmöbler, toaletter och en liten lekplats samt ljudvall mot E 20. Rastplatsen Björnfallet är bäst i länet, enligt en årlig mätning.

Vid Björnfallet. ”Ibland är det svårt att parkera med husvagn men här är det gjort för det.” Magnus Eriksson är på väg med dotter Bella, hunden Bosco och flera familjemedlemmar från Eskilstuna till Askersund.

Bild: Sofie Isaksson

Annons

Rastplatsen 15 kilometer öster om Örebro är bäst i länet med totalt 870 poäng av 890 möjliga. Den får i år högre poäng av Motormännens riksförbund än de tidigare listettorna Sickelsta och Stora Hammarsundet.

I våras rapporterades att det förekommit kriminell verksamhet på Sickelsta rastplats längs E 20 strax söder om Mosås. Misstankar fanns om prostitution, häleri och drog- och smuggelspritförsäljning. Rastplatsen hade fungerade också som campingplats och städpersonal möttes av toaletter i otrevligt skick.

Annons

Annons

Lite överraskande hamnar Sickelsta ändå på en andra plats i rankingen med bara tio poäng efter Björnfallet. Lars Andersson är ordförande i Motormännens lokala klubb för Eskilstuna-Strängnäs, och har varit med i poängsättningen.

– Vi såg lite skräp och rester av att någon just grillat när vi var där men vi såg ingen förstörelse på toaletterna. Men rastplatsen i södergående riktning är skogig och ligger lite undanskymt så jag kan tänka mig att det är typiskt att den inte alltid används som den ska, säger han.

Sämst poäng i länet får Ko-viken. Anledningen är torr- i stället för vattenklosetter och att parkeringsplatserna är få. Lindesberg hamnar näst sist.

Motormännens riksförbund rankar varje år Trafikverkets rastplatser längs Europa- och länsvägar.

Årets poäng för Örebro län:

Björnfallet 870

Sickelsta 860

Stora Hammarsundet 830

Norrsjön 770

Laxbäcken 755

Borasjön 755

Bergslagsporten 735

Lindesberg 615

Koviken 425

Högsta möjliga poäng är 890.

Sickelsta toppade rankingen 2012 och Stora Hammarsundet 2013 och 2014.

Att anlägga en rastplats kostar 5 till 10 miljoner kronor. Att underhålla en rastplats kostar mellan 200 000 och 500 000 kronor per år.

Riktlinjen är rastplatser på mellan 40 och 80 kilometers avstånd för att hindra olyckor på grund av trötthet och dålig koncentration.


Anna Lund

019-15 53 01
anna.lund@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan