Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro 750 år

Oskar Bly and Whispering Band

Bild: Veronika Ljung-nielsen

Annons

Det är mycket siffror i omlopp. Örebro firar 750 år, Frank Sinatra föddes för 100 år sedan, sångaren Oskar Bly stoltserar med 20 aktiva år i branschen och storbandet Whispering Band spänner musklerna som världens äldsta sådant genom sina imponerande 82 år. Och just ikväll väljer de allesammans att ha ett gemensamt kalas. Resultatet är inte exakt någon röjarskiva som blåser taket av lokalen utan kvällen minner mer om ett gemytligt kaffedopp med väldigt hög trivselfaktor. Inte för att det är några som helst fel med det.

Annons

Annons

Whispering Band är fruktansvärt tajta och skickliga musiker allihopa och de låter utmärkt i allt från blås till trummor och piano denna afton men den lite väl mjäkiga ljudbilden, där basen får på tok för lite spelrum, förtar tyvärr känslan en smula. Samtidigt så sjunger Oskar Bly förvånansvärt försiktigt på en stor del av låtarna och under vissa stunder i exempelvis My Way och Summerwind känns det som att han kämpar för att lägga band på den där stora härliga rösten han besitter. Vilket är synd då det är när han väl tar i från tårna för att bege sig upp till de där högtflygande tonerna som det blir riktigt ljuvligt för både öron och själ. Det är när han låter pipan sin löpa fritt i låtar som New York, New York och avslutande The Birth of the Blues som det helt klart är allra bäst. Mer av den varan nästa gång tackar.

Men lyckligtvis så väger det goda in tyngre än det onda i slutet. Whispering Bands enorma pondus och skicklighet, Oskar Blys supercharm och mäktiga toner samt Sinatras låtskatt räcker så klart mer än väl. Att vi dessutom får avnjuta en hel del kuriosa mellan låtarna om allt från Sinatra och hans liv till Lars Bly, Oskars far, gör inte det hela sämre så klart. Det blir en trevlig kväll helt enkelt. Och ett klart godkänt 952-årskalas .

Annons

Annons

Till toppen av sidan