Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro 750 år

Tornis – en reflektion kring jubileets maskot

Den kallas ”Tornis” och är galjonsfigur under den pågående jubileumsveckan i Örebro. En maskot som signalerar: Här är det 750-års jubel på gång! ”Tornis” liknar en seriefigur och sänder helt andra signaler än den stramt designade logotype – det krönta Ö:et – som lanserades till det stora jubileet för 50 år sedan. Det är ett samtidstecken om något: fest och lekfullhet har frigjort sig nästan helt från historien.

Bild: Örebro750ar.se

Annons


Kommentera! Vad tycker du om maskoten?

Loggor, maskotar, souvenirer, många är sätten att ringa in händelser, platser, jubileer, företag och verksamheter.

När nu Örebro bestämt sig för att fira 750 år (en tidpunkt snarare förmodad än huggen i sten) satsar man dock på en stark kontrast till det där krönta Ö:et som blev en mycket snygg och långlivad - i meningen funktionsduglig - logotype för firandet för 50 år sedan.

Jubileumsgeneralskan Louise Sarbäcken har själv aktivt och av eget intresse bidragit till att ta fram jubileets egen maskot ”Tornis”. Den liknar allra mest en Disneyfigur, ser ut som de digitala animationer Pixar skapar, och smyger på så sätt friktionsfritt in i den tv-kultur där vi alla vistas. Den är genast igenkännlig och är förstås ett derivat av ett av tornen på Örebro slott.

Annons

Annons

Det är inte helt gripet ur luften. Tornet har tidigare funnits som exempelvis en sparbössa från Örebro Sparbank, och de karaktäristiska Vasa-tornen har även tjänat som förebild till en glassouvenir som hitresta besökare kunnat köpa i turistbyrån.

”Tornis” är alltså välbekant för många generationer Örebroare. Den är som figur tydlig och appellerar till framförallt yngre medborgare. Dagens utbud av barn-tv bärs till stora delar av datoranimerade figurer som alla på olika sätt är stiliseringar av faktiska ting eller varelser.

Jag tror det känns väldigt hemtamt för många med gestalten ”Tornis”.

Mitt i jubileumsveckan är ”Tornis” alltså etablerad och hemmastadd i det veckolånga evenemanget. Men kommer maskoten att över tid hålla lika länge som det klassiska krönta Ö:et?

Det är tveksamt. Enkelheten i maskoten är tydlig trots den byggnadshistoriska anknytningen. ”Tornis”, med sin familjärt uppmuntrande ändelse, famnar snarare ett behov av en övergripande gemenskap och identitet i en samtid under stark förändring, än som en kontinuitet i det lokalhistoriska sammanhanget.

”Tornis” representerar mera en rörelse framåt än bakåt med sin uppenbarelse - och så skall det kanske vara också. Samtiden har ett allt mindre behov av tradition och sammanhang men mer av ett kommersiellt utåtriktat och ytligare tilltal. Det är så ”Tornis” i det lättsmälta formspråket inkarnerar en känsla av flyktig men igenkännlig och oförarglig yta.

Annons

”Tornis” är alltså uteslutande en okomplicerad bekantskap som med sina pratbubblor lockar oss alla till deltagande i festligheterna. Det man kanske känner är att den skulle ha kunnat användas tydligare och mer dynamiskt. Nu är det en tämligen statisk figur som i det tryckta programmet exempelvis lotsar oss genom dess mångfald med exakt samma uttryck men med olika pratbubblor.

Men nog kunde figuren på ett tydligare sätt ha fått agera lite fysiskt livligare tillsammans med de aktiviteter där den dyker upp? Det hade gjort ”Tornis” till en mer engagerande figur som - vem vet - mer självklart kunnat att ge jubileums-maskoten ett liv i Örebros utåtriktade historia för decennier framåt.

”Tornis” är trots allt i många avseenden ändå en lyckad maskot värd att bygga vidare på - fast i väl valda sammanhang…


Stefan Nilson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy