Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

Här stred Marjasin för Israel

Över 2 000 svenskar har stridit i andra länders och gruppers tjänst sedan 1945. En av dem är förre landshövdingen i Örebro län, Sigvard Marjasin. I en ny bok ”Svenskar i krig 1945–2015” finns hans deltagande på Israels sida i första israelisk-arabiska kriget 1948 väl dokumenterat.

Sigvard Marjasin längst till höger och sittande till höger är Leif Elwing från Kumla som sköts till döds.

Bild: Michael Abrahamsson

Annons

På en bild från 1948 syns Sigvard Marjasin i israeliska marinens uniform, tillsammans med fem andra frivilliga svenskar. Författarna, militärhistorikerna Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg, försökte under arbetet med boken att få Sigvard Marjasin att medverka. Men han avböjde.

– Det är synd, för vi hade gärna velat haft med den berättelsen. Men vi har ändå kunnat ge en bild av hans upplevelser genom annan dokumentation. Och vi vet också att han behållit vissa kontakter i Israel och även på senare år deltagit i återsamlingar.

Men för NA berättar Sigvard Marjasin lite om bakgrunden till hans insats för den då nybildade staten Israel.

– Det här var strax efter kriget och det kändes som en naturlig åtgärd. Jag berördes, som de flesta, av vad som hade hänt i Europa.

Annons

Sigvard Marjasin var volontär i den israeliska marinen. Han vill dock inte gå in på vad han upplevde.

Annons

– Nej, men jag bekräftar att jag var där, och det står jag för. Det var viktigt och det är inget jag ångrat, säger han.

Boken ”Svenskar i krig 1945–2015” (Historiska media) är en uppföljare på en tidigare bok som behandlade svenskars deltagande i de båda världskrigen.

– Det kändes naturligt att följa upp hur det gick för dem, säger Lars Gyllenhaal.

– Men vi ville också bättre förstå efterkrigstidens kon flikter. Genom svenskarnas deltagande får man också en uppfattning om stämningarna. I Vietnamkriget slogs svenskar till exempel i amerikansk tjänst men fler ville ställa upp på Vietnams sida och faktiskt ännu fler när landet angreps av Kina i det i dag bortglömda kriget Kina-Vietnam, berättar han vidare.

Boken är resultatet av över tio års systematiskt insamlande och ämnet är högaktuellt med frivilliga från Sverige i krigen i Syrien och Ukraina. Svenskar (från Örebro inte minst) som engagerat sig både för och emot IS tas upp i slutet av boken. Misstänkta krigsbrott behandlas också, och vad som är på gång inom lagstiftningen.

Lars Gyllenhaal tycker att det är intressant att människor i Sverige känner så starkt kring olika konflikter att de frivilligt väljer att gå ut i krig för andra nationer.

Numerärt är det betydligt färre som gått ut i strid i andra länders tjänst än under världskrigens tid. Många har nog istället sökt sig till FN-tjänst, till exempel i Kongo, Sinai och på Cypern .

Annons

Annons

– Vi försöker att inte tycka så mycket i vår bok, men det är svårt att inte bli imponerad av Carl Gustaf von Rosen och hans gerillapiloter som ställde upp för Biafra, nämner han.

Just kring Biafrakonflikten levererar författarna en tidigare okänd svensk insats, att svenska staten faktiskt gav klartecken för fallskärmsjägarskolan i Karlsborg att stötta Biafra humanitärt under kriget mot Nigeria.

– Sex befäl och två meniga skickades ner för att lära ut fallskärmsfällning av förnödenheter. Att svensk militär kompetens bidrog på det här viset har tidigare varit okänt, säger Lars Gyllenhaal.


Andra örebroare som stridit i utlandet:


Jan Danielsen.


Rafael.


Magnus Börjesson

019-15 50 67
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy