Annons

Annons

Annons

Familjeföretag byter ägare och inriktning

Familjeföretaget Hallsbergs glasmästeri säljs till multinationella Carglass. Men epoken går inte helt i graven – sonen Daniel Persson blir verkmästare i den nygamla verkstaden som nu specialiseras.

Lycka till grabben! Pappa Bo Persson har sålt Hallsbergs glasmästeri till storföretaget Carglass, och sonen Daniel Persson blir verkmästare i verkstaden. Foto: Barbro Isaksson

Annons

Bo Persson går ett sista varv i verkstaden där gammalt håller på att ge plats för nytt. Han ser en aning vemodig ut, men mest glad.

– Jag känner mig stolt. Även om företaget får ny ägare nu så är det ändå tredje generation Persson som jobbar vidare här, säger han.

Glasmästeriet har varit som ett hem för Bo Persson, eller Bosse som alla säger. Pappa Lennart startade företaget för 61 år sedan, Bosse och hans bror Tommy tog över 1977.

– Tommy och jag började hos pappa direkt efter skolan och jobbade 50 år vardera.

Efter det har Bosse lärt upp sonen Daniel till glasmästare. Daniel såg dock till att skaffa sig en naturvetenskaplig/teknisk utbildning i botten, för att ha något att bygga på.

– För fyra år sedan slutade jag hos pappa och började på Carglass i Örebro. Jag ville lära mig mera, förklarar Daniel.

Annons

Annons

Hos Carglass är det arbete med bilglasrutor som gäller. Det är ett multinationellt företag som finns i över 30 länder. I Sverige driver de ett 50-tal verkstäder. Daniel trivdes stort med de nya utmaningarna.

Men så en dag förklarade pappa Bosse att det var dags för honom att sälja familjeföretaget hemma i Hallsberg.

– Jag ville gärna tillbaka. Men jag är inte som pappa. Jag är inte rätt person att äga ett företag. Jag har så många andra intressen och trivs med att vara anställd, säger David och ser på Bosse.

Bosse ler förläget, väl medveten om vad Daniel pratar om. Bosse har alltid jobbat mer än vad som är nyttigt. Men folk måste ju få sina fönster, menar han.

Daniel ler han också. Trots allt är det tack vare farsan han står där nu. Carglass har köpt in familjeföretaget och Daniel fortsätter som anställd med ansvar för enheten i Hallsberg.

För kunderna väntar ännu en förändring. Carglass är inriktade på fordonsglas. Därmed upphör möjligheten att köpa fönsterglas på glasmästeriet.

Varför inte behålla båda verksamheterna?

– Den snabba tekniska utvecklingen gör att man måste specialisera sig. Bilarnas rutor innehåller i dag väldigt avancerad utrustning, säger Daniel.

Man kan inte leva på gammal kunskap längre, menar han. Numer sitter bilens hela säkerhetsmaskineri i framrutan, vilket ställer höga krav på bilglasmästaren.

Annons

– Vi både byter och reparerar. Det krävs att vi lägger fullt fokus på bilglas. Och det gör vi bra, tillägger Daniel.

Bosse startar glasmästeriets gamla lastbil och rullar iväg. Sonen fixar det nya. Nu väntar drömresan till USA.

Annons

ny epok. Glasmästeriet på norr har funnits i 61 år. Vid ägarskiftet inriktas verksamheten helt på bilglas. Bild: Sofia Gustavsson

Specialiseras. Alltmer avancerad teknik i bilglasen kräver specialisering av glasföretaget, menar Daniel Persson. Foto: Barbro Isaksson


Barbro Isaksson

019-15 54 12
barbro.isaksson@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan