Annons

Annons

Annons

Örebro

”Örebros krogliv är fantastiskt”

Murat Küsek och Daniel Welin driver några av Örebros mest kända krogar. För tio år sedan tyckte de att utbudet var lite skralt. – I dag är det fantastiskt, säger Murat Küsek.

i Baren. Både Daniel Welin och Murat Küsek brukar stå bakom baren då och då. För dem är det viktigt att synas i verksamheten. ”Man måste ha koll på sin verksamhet, annars är det lätt att det skenar iväg åt både det ena och andra hållet”, säger Murat. Foto: Filip Erlind

Annons

De kommer båda från Filipstad, men är sedan flera år etablerade i Örebros krogliv.

Murat Küsek, 41, och Daniel Welin, 31, driver i dag några av Örebros mest populära krogverksamheter: Strömpis, Frimis och Pitchers. Tillsammans omsätter de tre krogarna nästan 80 miljoner kronor vilket kan liknas vid ett större företag.

Båda tycker att Örebros utbud av krogar har utvecklats mycket sedan Murat Küsek tog över Pitchers 2005.

– Vi tycker att det har varit en jätterolig utveckling. Det är en stimulerande marknad i Örebro i dag, säger Daniel Welin.

– Det har hänt mycket på tio år. När vi öppnade Pitchers tyckte jag att Örebro var märkligt. Utbudet var lite skralt, säger Murat Küsek och fortsätter:

Annons

– Men i dag är det fantastiskt, det finns ju jättemånga bra restauranger och trevliga ställen att gå till. Örebro har blivit en bra krogstad.

Annons

Men hur kommer det sig att två Filipstadsbor i dag driver tre av Örebros mest populära krogar?

Det började med att Murat drev Hotell John i Filipstad. I början av 2000-talet började Daniel arbeta på hotellet.

– Han började jobba hos mig när han var 15. Han gick i skolan och jobbade hårt samtidigt, berättar Murat.

När Murat 2005 tog över Pitchers, som då bara hade varit öppet i drygt en månad i Örebro, fick han med sig Daniel till stan.

– Då var han i Australien och surfade. Han åkte dit när vi sålde hotellet. Då ringde jag honom och sa åt honom att komma hem och sedan började han jobba här.

Sedan dess har samarbetet vuxit. Murat är vd och hälftenägare i Pitchers, vd och delägare i Frimis samt delägare i Strömpis. Daniel är i sin tur vd och delägare till den kända nattklubben på Strömpis-holmen samt Frimis.

– Det skiljer ju tio år mellan oss, men nu har vi jobbat ihop i 16 år, konstaterar Daniel.

Murat minns hur svårt han tyckte det var att driva krog i Örebro när han kom till stan.

– Det var jättesvårt. Man tyckte att Leif och Raine (Andersson och Flodman på kommunens tillståndsenhet) var hårda. De ställde höga krav. Men i dag vill man tacka dem lite för det. Man har själv varit tvungen att lära sig och verkligen vara noggrann med allting.

– Oftast ser ju de saker som vi kanske hemmablint inte har tänkt på innan, säger Daniel.

Murat tror att myndigheternas hårda krav har gjort dem till bättre krögare.

Annons

– Det är ett stort ansvar att driva krog. Men de har faktiskt gjort oss så att vi har blivit lite duktigare.

Annons

Men att driva krog nu för tiden är stor skillnad mot förr. Gästerna har blivit mycket mer medvetna, enligt Murat och Daniel.

– För tio femton år sedan, kunde man nästan presentera vad som helst. Folk köpte det. Men i dag är folk så medvetna, de vet om det här är bra eller inte. De är mer kräsna och då blir vi tvungna att höja oss också vilket är bra förstås, säger Murat.

Under många år pågick en stenhård kamp mellan Strömpis och Frimis. Nu har krogarna samma ägare. Under de senaste somrarna har Frimis arrenderats ut till Wobbler, men hållit stängt under vintermånaderna. Men några planer för framtiden har ägarna ännu inte för krogen.

– Sommarverksamheten kommer vi att driva själva nästa år och satsa en del. Sen har vi ingen riktig plan för vintern, om vi ska nischa oss mot något eller om vi eventuellt säljer, det har vi också funderat på, säger Murat.

Däremot finns det redan nu konkreta planer för ytterligare en utbyggnad av Pitchers – som 2013 byggdes ut med bowlingbanor.

– Vi vill utöka Pitchers ännu mer och utöka upplevelsen, så att folk kan ha kul. Vi hoppas att det kan bli efter sommaren nästa år, säger Murat.

Pitchers kommer också inom kort att bli ett dotterbolag till Laweka AB, precis som Strömpis och Frimis.

Duon avslöjar också sina åsikter kring ett krogämne som länge varit omdebatterat i Örebro: Öppettiderna.

Annons

– Klart att man vissa dagar känner att man skulle vilja ha öppet till 03 kanske. Men jag tycker att det räcker som vi har det nu. Jag ser inte poängen med att senarelägga öppettiderna. Det skulle bli mycket mer bråk, säger Murat och får medhåll från Daniel:

– Jag tycker att 02 är en bra tid. Nästan all statistik och forskning i olika länder visar att problemen – brott och misshandel till exempel – sticker direkt ju längre man får ha öppet.


Oskar Schriever-Abeln

019-15 50 37
oskar.schriever-abeln@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan