Annons

Annons

Annons

Annons

Har läsarkommentarer tjänat ut sin roll?

Flera svenska tidningar har stängt ner sina kommentarsfält helt. Bakgrunden är att det är svårt att få till en bra debattnivå, en erfarenhet som delas av NA.

NA:s tidningschef Katrin Säfström ser både fördelar och nackdelar med läsarkommentarer.

Bild: Skärmklipp/arkivfoto Na

Annons

-Jag skriver ju i min krönika i dag att vi vill öka dialogen med läsarna, men också se över det här med nivån i kommentarsfälten, säger NA:s tidningschef Katrin Säfström.

-Vi vet att många människor känner att de inte vill vara med där, att de tycker att nivån är för tuff. Medarbetarna vittnar också om att det kan vara ganska desillusionerande att gå igenom alla negativa kommentarer, tillägger hon.

En av de tidningar som stängde sina kommentarsfält är Arbetarbladet, ett beslut som togs efter att först ha provat andra åtgärder, som krav på inloggning och hårdare moderering. Men Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström säger till tidningen Journalisten att de ändå inte lyckades höja nivån. "Det är i princip samma människor som alltid kommenterar artiklar och många seriösa debattörer har dragit sig för att gå in och kommentera", säger Daniel Nordström till Journalisten.

Annons

Annons

De tidningar som tog beslutet den 29 december tillhör alla Mittmedia, en koncern som NA numera ingår i.


Innebär det att NA kommer att följa efter?

- Det är ett beslut för ansvarig utgivare, och vi har inte kommit så långt än i våra kontakter med Mittmedia, vi har våra första möten efter helgerna, svarar Katrin Säfström, tidningschef och ansvarig utgivare för NA.

Men redan nu pågår alltså tillsättningen av en ny tjänst på NA, en social redaktör som ska kunna skapa ett bättre debattklimat, både genom att vara mer aktiv i kommentarsfälten och genom att bjuda in läsare till andra former av diskussioner och dialoger.

- På det sättet vidtar vi också åtgärder, för jag kan hålla med om att det är för tuff nivå, säger Katrin Säfström.


Finns det något positivt med läsarkommentarer?

- Absolut. Det ger möjligheten att direkt kommentera och vara med i en debatt, inte minst när det gäller opinionsjournalistik. Det är också en form av direktkontakt som passar många människor i dag, även för att tipsa och lättare komma i kontakt med redaktionen eller den reporter som har skrivit en artikel. Därför tycker jag att man kan vara rädd om den, men man måste se till att det funkar på ett bra sätt.Nu har kommentarsfunktionen för den här artikeln stängts efter mer än 100 kommentarer. Tack för dem och nu önskar vi er alla ett gott nytt år!
Carina Tenor

019-15 52 31
carina.tenor@na.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan