Annons

Annons

Annons

Annons

Kumla

Tog SM-silver – var nära slå OS-skrinnaren

Före David Andersson i 600 meter – Adam Axelsson tog ett silver med mersmak över 1 000 meter i skridsko-SM i Göteborg.

Bild: Jonas Schon

Annons

När sprint-SM i skridsko inleddes i Göteborg på lördagen var det nära att publiken på Ruddalen fick se en praktskräll direkt.

Kumlatalangen Adam Axelsson, 19, ledde över David Andersson, som körde OS i Sotji och var EM-tvåa på 500 meter förra säsongen, efter 600 meter i SM-loppet över 1 000 meter.

– Han såg lite trött ut i början, men hade krafter kvar på slutet och la i en extra växel. Men jag är nöjd med att jag var före så långt, det hade jag aldrig trott inför loppet, säger Axelsson.

Annons

Annons

I mål skiljde 0,59 sekunder till Anderssons fördel, och Vänersnässonen som liksom Axelsson tävlar för Örebroklubben SK Winner tog därmed säsongens tredje SM-guld av fem möjliga (gulden på 5 000 och 10 000 meter på allround-SM vann Trollhättans Nils van der Poel).

Men Axelsson tog silvret med nästan tre sekunders marginal bak till trean, David Karlingsjö, Trollhättan.

Över 500 meter, som läggs ihop med söndagens 500-meterslopp innan SM-medaljerna delas ut, var Andersson 0,24 sekunder före Axelsson.

– Jag hade första ytter och försökte jaga ikapp honom på växlingssidan. Men han höll undan och i mål skiljde sådär fyra meter.

I sammandraget, där lördagens lopp läggs till söndagens på samma distanser, leder Andersson med 0,535 poäng i halvtid.

– Jag ska försöka ge honom en match, framför allt på 500 meter där det bara skiljer 0,24 sekunder. Jag tyckte han såg sliten ut i dag, så inget är omöjligt, säger Axelsson.

– Det här var bland de bättre tävlingarna jag gjort den här säsongen, både tekniskt och fysiskt, allts satt bra.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@na.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan