Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nora

Norarycket bjöd på solig kyla

117 fiskare deltog i söndags i Mellansveriges största pimpeltävling. Men Norarycket är mer än bara en tävling. – Jag har deltagit sen jag var liten, det är en tradition, säger Matilda Lejon från Västerås.

Pimpeltävlingen Norarycket. Nisse Tunströmmer har pimplat hela livet och han konstaterar att konkurrensen i Nora är hårdare än något han varit med om tidigare.Foto: Sofia Gustafsson

Annons

Under morgontimmarna låg temperaturen runt 18 minusgrader och många fiskare kände sig nog en aning tveksamma till att ge sig ut på Norasjön.

– Det var fler deltagare förra året, även i barntävlingen. Kylan har nog skrämt bort en del, säger Johnny Skoglund, från Nora Gyttorp fiskeklubb som arrangerar Norarycket.

Framåt lunchtid var det dock strålande solsken och termometern visade på mildare -10 grader. Ändå skapade kylan viss huvudbry åt deltagarna

– Allting fryser, lina och rullar, så man får hela tiden värma upp dem. Själv kan man hålla sig varm genom att borra, säger Matilda Lejon som pimplat sedan hon var fyra år.

– Jag har inte fått en enda fisk än idag, jag har faktiskt aldrig lyckats i Norarycket. Men tävlingen i sig lockar hit mig varje år ändå, säger hon.

Annons

Annons

Några hål bort står Nisse

Tunströmmer som har ytterligare några års erfarenhet av pimpelfiske.

– Jag har pimplat i 60 år, de senaste tre åren har jag tävlat i Norarycket. Men det här är kanske Sveriges duktigaste pimpelklubb, konkurrensen idag är hård, säger han.

Vinnare av årets Norarycket blev Anders Axelsson som vägde in sin fångst på 4 294 gram.

Pimpeltävlingen Norarycket. Nisse Tunströmmer har pimplat hela livet och han konstaterar att konkurrensen i Nora är hårdare än något han varit med om tidigare.Foto: Sofia Gustafsson

Nybörjare. Herman Svensson, fyra år, provade att pimpla för första gången under söndagens barntävling. – Det kommer ingen fisk, konstaterade han efter ett tag.

Vyer. Sol, is och snö samspelade fint på Norasjön.

Utflykt. När Jenny Lönnberg vaknade hemma i Grythyttan på söndagen var det -23 grader ute. Trots det deltog dottern Ronja Crowe, åtta år, och hunden Scrumpy i Noraryckets barntävling.

Bild: Sofia Gustafsson

Förberedd. För Linnéa Ericsson, elva år, var det tredje gången hon provade att pimpla när hon deltog i Noraryckets barntävling. – Jag har lärt mig av en kusin, det är jättekul, säger hon.

Annons

Annons

Nisse Tunströmmer ser till att borra sig ett nytt pimpelhål när fisken inte nappat.

Matilda Lejon från Västerås har som tradition att delta i Norarycket ända sedan hon var barn.


Sofia Gustafsson

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy