Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nora

Stian blev timmerman i sitt nya hemland

Danske Stian Verhnjak Møller lärde sig att timra för snart fem år sedan. Nu har hans firma Karpenter i Bergslagen tagit över Brors timmerhus i Fåsjöhyttan.

Timmerhus. De flesta timmerhus används för sommarboende. Men ett välgjort timmerhus fungerar även som åretruntboende om timret är tjockt. Ibland isoleras även en eller flera väggar, berättar Stian Verhnjak Møller.

Bild: Dennis Møller

Annons

– Timring och korsvirke är ett hantverk. Det finns inte en spik i dessa hus utan de sitter ihop med dymlingar. Jag tycker att de är trevliga och spännande hus att titta på, säger Stian Verhnjak Møller, snickare och timmerman.

Stian är född och uppvuxen i Danmark. Hans pappa är dansk/svensk och mamman är norska. I Danmark valde Stian att utbildade sig till snickare, där den gamla tekniken korsvirke ingår i utbildningen.

– Jag tyckte att det var den roligaste delen så jag körde vidare på den.

Tekniken är ovanlig i stora delar av Sverige men var tidigare en populär byggnadsteknik i exempelvis Skåne och söder ut i Europa. Korsvirke innebär att en stomme byggs av trä som bildar fyrkantiga eller trekantiga fack. Facken fylls sedan med exempelvis murbruk.

Annons

2010 flyttade Stian till Sverige och Järnboås tillsammans med frun Mateja. Tillsammans har de dottern Ronja, som snart blir två och ett halvt år.

Annons

För att Stian skulle kunna fortsätta att driva sin byggfirma Karpenter även i Sverige besökte han en bygghandel för att få hjälp med att översätta de danska fackuttrycken till svenska på firmans hemsida. Dock var det ingen på bygghandeln som var bekant med tekniken korsvirke. Men tack vare besöket kom Stian i kontakt med en kund som ville ha hjälp med ett timmerhus.

– Då kunde jag inte timra men jag ville lära mig.

Stian berättar att han körde till Bror Olsson i Fåsjöhyttan för att köpa virke.

– Han frågade om jag ville lära mig att timra och gav mig tips på flera böcker om timring.

Stian och Bror började samarbeta och gjorde flera nya timmerhus tillsammans samt renoverade gamla timmerhus.

– I somras och i höstas byggde jag mitt första timmerhus helt själv.

Parallellt med arbetet som timmerman åtar sig Stian firma Karpenter i Bergslagen även ”vanliga” snickarjobb, berättar han.

– I dag är till exempel mina två anställda i Örebro och renoverar ett kök.

I december tog Stian över företaget Brors timmerhus i Fåsjöhyttan eftersom Bror kände att det var dags att gå i pension. Så småningom kommer han behöva anställa mer personal för att kunna utöka timmerverksamheten, berättar Stian. Exempelvis har han planer på att ta sina timmerhus till den danska husmarknaden.

Annons

Annons

– Jag letar efter en stor hall så att vi kan stå inomhus och göra timmerhusen. Timmerplatsen i Fåsjöhyttan är under öppen himmel och det går inte att jobba om virket inte är torrt, konstaterar Stian.

Ett timmerhus byggs på en plats och plockas sedan ner för att sättas ihop igen på den plats där huset slutligen ska stå.

Bild: Stian Verhnjak Møller

Utsidan på stockarna huggs till med en yxa medan insidan hyvlas rak och fin för hand. ”De som vill ha ett timmerhus vill se virket på insidan”, säger Stian.

Bild: Dennis Møller


Eleonore Lennermark

019-15 54 56
eleonore.lennermark@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy