Annons

Annons

Annons

NA-tv: Mama Chajes - Örebros balkanband

Högt tempo – och massor av energi. När Mama Chajes orkestar står på scenen är det få i publiken som kan stå still. I kväll, torsdag, spelar det färgstarka Örebrobandet på Makeriet.

Inbäddat innehåll

Du har kanske sett och hört dem på Live at heart, Kåren, Level eller någon annan lokal musikscen. Eller kanske i ett gathörn. Då vet du. Om inte så tänk balkan, klezmer, udda taktarter, medryckande melodier och vilda improvisationer.

NA träffade några av medlemmarna under ett rep på Musikhögskolan i Örebro där allt började för ungefär två år sedan.

– Vi tyckte att det var för lite balkan i Örebro. Det finns ju på så många andra håll. Vi längtade, säger Erika Lindholm, saxofonist och musikstuderande i Örebro.

Annons

Erika och kompisen Helena Sandell hade länge fascinerats av balkanländernas musik. De hade sett Emir Kustoricas filmer, till exempel ”Svart katt vitt katt” där balkanmusiken flödar och den ville liksom inte släppa taget.

Annons

– Det är både rytmen och de fina tongångarna som är så häftig i den här musiken, men framför allt energin, lite galen på ett fantastiskt sätt, säger Erika.

Goran Bregović, den serbiske musikern och tonsättaren, är en av flera inspiratörer. Erika nämner också svenska gruppen Räfven.

Bandets sättning är en blandning av de instrument som förekommer inom traditionell klezmer och balkanbrass. Fiol, trumpet, sax och trombon på topp ovanpå gitarr, bas och trummor ger ett unikt, eget sound.

– Det personliga uttrycket är viktigare än vilka instrument vi spelar. Gitarr är till exempel inte självskriven, säger bandets gitarrist Dan Göransson.

De komplicerade rytmerna har varit en utmaning att lära sig. Sjutakt är vanlig men när en låt går i elva sextondelar så får textramsor tas till hjälp, typ ”kalle-kalle-annika-kalle-kalle”.

Från början bestod repertoaren av traditionella låtar men i takt med att medlemmarna blivit mer hemma i genren har de också börjat skriva egna låtar.

– Ambitionen är att vi ska skriva ännu mer eget. Det känns mer äkta då. Vi formas alla av våra influenser och det är det som blir vårt personliga uttryck, säger Helena.

Framtiden då? Planerar de att storsatsa, kanske spela in ett album? Njae. Mama Chajes ser sig själva som ett utpräglat liveband.

Annons

Annons

– Vi har faktiskt fått ett stipendium från Folk at heart för att spela in en platta, men vi gör nog en musikvideo i stället, säger Erika som liksom flera av medlemmarna även spelar i andra konstellationer.

Då är det svårt att få tid.

Tills vidare fortsätter Mama Chajes att samla inspiration. Just nu fiskar de kontakter för en inspirationsresa till Serbien i sommar.

– Det funkar bra att vänta. Sedan får vi se, säger Helena Sandell.


Magnus Börjesson

019-15 50 67
Magnus.Borjesson@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan