Annons

Annons

Annons

Israel vill hjälpa till att förbättra världen

Nästan varje gång Israel nämns i svenska medier handlar det om politik och de olyckliga omständigheter som är resultatet av att vara ett samhälle med västerländska värderingar mitt i Mellanöstern – en region där totalitära ideologier, terrorism och förtryck annars är normen.

Ruiner. Efter jordbävningen i Nepal för snart ett år sedan skickade Israel den ojämförligt största delegationen utländsk vårdpersonal. Arkivfoto: Niranjan Shrestha/AP/TT

Annons

Nästan varje gång Israel nämns i svenska medier handlar det om politik och de olyckliga omständigheter som är resultatet av att vara ett samhälle med västerländska värderingar mitt i Mellanöstern – en region där totalitära ideologier, terrorism och förtryck annars är normen.

Det som är olyckligt med detta trångsynta mediefokus är att den svenska allmänheten ges en förvrängd bild av Israel och går miste om alla de värderingar, intressen och mål som de delar med det israeliska folket.

Redan nio år efter att staten Israel utropades 1948 antog landet en officiell biståndsstrategi för att tillhandahålla livsnödvändigt bistånd och livräddande teknologi till över 140 länder, till och med länder som inte ens erkänner Israel.

Annons

Israels humanitära arbete inleddes officiellt 1957 då MASHAV, Israels center för internationellt samarbete, etablerades. MASHAV strävar efter att hjälpa länder lindra svält, sjukdomar och fattigdom genom att ge teknisk utbildning och dela med sig av teknik som förbättrar livskvalitet. Sedan MASHAV etablerades har man utbildat nästan 270 000 personer från cirka 132 länder.

Annons

En Israelbaserad internationell ideell organisation som har blivit uppmärksammad världen över är Save a Child’s Heart (Rädda ett Barns Hjärta), som grundades 1995. Save a Child’s Heart är en av världens största organisationer som utför hjärtkirurgi på barn från utvecklingsländer.

Alla barn, oavsett kön, etnicitet, religion eller ekonomiska möjligheter får den bästa möjliga vård som modern medicin och israeliska sjukhus kan erbjuda.

Hittills har Save a Child’s Heart räddat livet på över 3 700 barn från Afrika, Sydamerika, Asien, Europa och Mellanöstern.

Faktum är att nästan hälften av barnen som har räddats kommer från Jordanien, Irak och områden kontrollerade av den Palestinska myndigheten.

En annan betydande Israelbaserad biståndsorganisation är IsraAID som grundades 2001 med syftet att sammanföra israeliska och judiska hjälporganisationer för att kunna ge humanitärt bistånd direkt efter en naturkatastrof.

IsraAID har redan lyckats ge bistånd till 29 länder i kris, utbildat fler än 5 000 lokala räddningsarbetare, distribuerat över 1 000 ton medicinska och andra förnödenheter samt hjälpt över en miljon människor.

Förutom att ge humanitärt bistånd och livräddande teknik till länder runt om i världen har Israel, på grund av tragiska omständigheter, blivit världsledande inom hantering av stora antal skadeoffer.

Annons

Den kunskap och erfarenhet man har erhållit genom att rädda israeler från bussar och byggnader som sprängts av terrorister har använts för att rädda offer för naturkatastrofer över hela världen som Haiti, Nepal, Turkiet, Grekland, Mexiko, Afghanistan och Indien; liksom också våldsoffer i Rwanda, Kosovo, Kenya, Argentina och Kambodja.

Annons

Förmodligen kan inget annat land skicka sök- och räddningsteam och etablera fältsjukhus lika snabbt och effektivt som Israel.

När tsunamin 2004 härjade delar av Sydostasien, var Israel bland de tre första länderna att skicka bistånd.

Efter att Japan 2011 drabbades av den värsta jordbävningen i sin historia som följdes av en tsunami, var Israels fältsjukhus det första som upprättades av alla de länder som erbjöd hjälp.

När Haiti drabbades av den fasansfulla jordbävningen 2010 var Israels biståndsgrupp först på plats och fick internationellt beröm eftersom det var det enda fältsjukhuset som kunde genomföra komplicerade operationer i det ödelagda landet.

År 2015 då en kraftig jordbävning drabbade Nepal skickade Israel den största delegationen utländsk vårdpersonal till området – fyra gånger större än den näst största och 15 gånger större en den största europeiska delegationen.

Precis som de flesta västerländska samhällen vill Israel hjälpa till att förbättra världen.

Israel inledde sitt humanitära arbete väldigt tidigt när man fortfarande var ett utvecklingsland som stod inför oerhörda utmaningar och hot. Bara tre generationer senare har Israel utvecklats till ett högteknologiskt centrum som är världskänt för innovation och entreprenörskap.

Samtidigt som Israel har utvecklats har man kunnat expandera och fördjupa sitt humanitära engagemang.

Denna trend kommer att fortsätta och jag hoppas att vi tillsammans med likasinnade samhällen kommer att fortsätta lindra globala problem inklusive hunger, sjukdomar och fattigdom.

Isaac Bachman Israels ambassadör i Sverige


Isaac Bachman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan