Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Friidrott

Efter Svampenmaran: ”Skolboksexempel till mina föreläsningar”

Frida Södermark.

Bild: Filip Erlind

Annons

Frida Södermark vann Svampenmaran – med över en timmes marginal. Nu ska hon använda loppet i sina föreläsningar. Men först ska hon flyga till Chile – redan i eftermiddag.

Förra året tog Frida Södermark, 37, fjärde raka SM-medaljen över 100 kilometer och slutade dessutom tolva på VM över samma distans.

När Svampenmaran avgjordes på lördagen var Norrköpingslöparen därmed överlägset mest meriterade namnet – och tog en enkel seger, över en timme före näst bästa dam, Helsingborgs Susanne Gren.

Och även om tiden inte riktigt blev vad hon tänkt sig på förhand – 3.39.55 mot beräknade 3.10 – var hon nöjd efteråt.

– En annorlunda och rolig upplevelse, ett väl supportart långpass med annorlunda tvist. Det dryga, som gjorde att det inte gick att hålla tempot uppe, var att man fick springa längre än andra på yttervarv och i princip köa för att komma över tidstagningsmattan. Men framför allt fanns det ingen anledning att springa sönder sig här, jag visste att jag hade en bra position och det var kul att vinna, säger Södermark.

Annons

Annons

Vid sidan om löpningen driver Södermark ett eget företag där hon bland annat föreläser för företagare. Ett uppdrag där upplevelserna från de 453 varven på Svampens utsiktsdäck kan komma väl till pass.

– Det krävs mycket pannben i ett sådant här lopp, så klart, och det är mycket det mina föredrag handlar om. Hur gör man för att mentalt klara att springa 453 varv? Hur klarar man svackorna, hur ska man tänka? Det går ju inte att räkna 1–2–3–4 varv, utan det gäller att hitta strategier. Sådant är mycket användbart att prata om, för livet precis som löpningen handlar om toppar och dalar. Det här är ett skolboksexempel jag kan använda, som en fältstudie, säger hon och skrattar.

Efter målgång hade Södermark bråttom iväg. Bara halvtimmen efter senare avgick nämligen tåget mot Stockholm och Arlanda, varifrån hon redan i eftermiddag flyger till Chile för loppet Wings for life run nästa söndag.

Tävlingen, som arrangeras samtidigt på 34 platser över hela världen, har rörlig mållinje, en bil som kör i en förutbestämd fart och där löparna som hinns ikapp plockas av banan. Södermark har sitt mål klart.

– Vinst i Chile. Jag tror att fem mil räcker, och för det måste man springa i 4.19-tempo. Det vet jag att jag fixar, för jag är i jättegod form. Om jag ligger i position är det klart att jag kommer få för att bli bästa kvinna i hela världen, men jag har en viss självinsikt och inser att det kanske inte är realistiskt, och i sådana fall kommer jag inte att springa benen av mig när jag säkrat segern i Chile. För efter Wings for life run är det bara tre veckor kvar till Comrades, säger hon.

Annons

Annons

Comrades? Jo, världens största och äldsta ultralopp, som avgjorts sedan 1921. 89 kilometer löpning som lockar över 20 000 deltagare varje år.

Om Södermark kommer tillbaka om det blir ett maratonlopp på Svampen nästa år också? Det låter hon däremot vara osagt.

– Det finns så många helger och så många lopp … Det var coolt att vara med på första upplagan, och det var ett jättefint arrangemang med bra support, men jag känner inte: ”Jag är här på startlinjen nästa år också.” Men kanske, om det faller sig så att man ändå är i krokarna …


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy