Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

NA-tv: Här fångas den "trebente vargen" på film

Vargen som Patrik Karlsson fångade på film haltade svårt, så han kontaktade polisen. Men någon jakt på den skadade vargen är inte aktuell.- Den är på bättringsvägen, berättar William Lundin, naturbevakare länsstyrelsen.

Det var i lördags kväll, på vägen till sin sambos föräldrar i Dalkarlsberg, som Patrik Karlsson fick syn på den haltande vargen.

Inte en, utan flera gånger.

- Bästa vägen till Dalkarlsberg är att åka över Bocksboda. Några kilometer utanför byn dök vargen upp. Jag såg direkt att den haltade. Vargen följde samma väg som vi åkte och var i närheten av vår bil tre gånger.

Djurets haltande gångstil fick Patrik att kontakta polisen.

-Eftersom den rörde sig som den gjorde ville jag meddela myndigheten, eftersom jag utgick från att den var skadad och led.

Annons

Men den aktuella vargen har levt med sin skada på vänster framben i flera år och betecknas av Länsstyrelsen i Örebro län som okej – och dessutom på bättringsvägen.

Annons

-Vi har följt "den trebente vargen" i över tre års tid. Den ingår i Villingsbergsreviret. När vi har spårat den vintertid har vi sett en förbättring i vänstra benets status. Från att ha pekat snett utåt så har läkningen gjort att benet hänger mer rakt ner nu, berättar William Lundin.

Enligt Lundin är det troliga att vargen skadades i samband med en trafikolycka vid Älvlången utanför Nora för drygt tre år sedan.

Mariana Skoglund är enhetschef på länsstyrelsen och håller med William Lundin om bedömningen att vargen mår väl.

- Det här är en revirmarkerande hane som har hållit sitt revir tillsammans med en tik i ett par år och det kräver en del av en varg för att göra det, säger Skoglund.

Skadan gjorde att länsstyrelsen först var orolig för att den aktuella vargen skulle bli tamdjursjägare. Men så har inte blivit fallet. Enligt Mariana Skoglund har det heller inte noterats några angrepp på tamdjur i vargens revir.

– Det gör också att vi som myndighet inte har anledning att diskutera jakt på vargen.

William Lundin tror att det är sällskapet av en tik som har hindrat den haltande vargen från att angripa tamdjur:

-Tillsammans vet vi att de har tagit älg.

Enligt jaktförordningen kan det bli aktuellt att avliva varg och andra djur när det finns ett uppenbart lidande. Enligt Mariana Skoglund och William Lundin är det inte aktuellt i det här fallet.

Annons

Annons

- Det är inte speciellt ovanligt att vargar, och hundar med för den delen, kan leva ett helt liv med ett skadat ben, menar Lundin.

För Patrik Karlsson, som åkt vägen mellan Örebro och Dalkarlsberg över Kilsbergen många gånger, var det en längtan som slog in i lördags.

-Vi har alltid sagt att någon gång måste vi ju se en varg. Jag är glad över att jag har fått se den på så nära håll. Och jag blir ju glad över att höra att han mår bra.


Stellan Norén

019-15 50 78
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy