Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Durmaz kaxigt: "Vi går för guldet"

Vid 27 års ålder laddar Jimmy Durmaz för sitt livs första stora mästerskap.

Jimmy Durmaz.

Bild: TT

Annons

- Vi går absolut för guldet, säger örebroaren kaxigt.

Jimmy Durmaz har hunnit spela 32 A-landskamper, och två mål, för Sverige men aldrig upplevt ett stort mästerskap som spelare.

- Det går inte att beskriva känslan. En dröm som går i uppfyllelse. Det är den stora scenen jag ska in på, säger Durmaz till NA på den svenska nationaldagen.

Greklandsproffset är i högsta grad aktuell för en plats i den svenska startelvan, men mer oklart var.

I 0-0-matchen mot Slovenien vikarierade han som vänsterback i 60 minuter för att sedan avsluta till höger på mittfältet. Och i genrepet mot Wales hoppade han in i 61:a minuten och ersatte Emil Forsberg till vänster på mittfältet.

- Det är bra att kunna spela i många positioner. Det gör mig till ett bra alternativ hela tiden, säger Jimmy.

Annons

I förhandssnacket har det mest handlat om vem av Durmaz och Sebastian Larsson som ska spela på högerkanten.

Annons

- I första hand konkurrerar jag om platsen som högerytter, absolut. Men jag är även ett alternativ som vänsterytter, vänsterback och offensiv innermittfältare, konstaterar han.

Hur mycket speltid räknar du med att få i EM?

- Min förhoppning är att spela varje match, de flesta från start. Sen får vi se hur det blir med skador och så.


Hur var det att vikariera som vänsterback mot Slovenien?

- Jag blev faktiskt lite förvånad, men det var kul och en bra lärdom. Det var första gången någonsin jag spelade på den positionen på hög nivå. Tidigare har jag bara spelat vänsterback i nån U21-match för Malmö. Använder man hjärnan klarar man de flesta situationer.

Vad ska vi har för förväntningar på Sverige i EM?

- Tar vi oss vidare från gruppen ska alla vara jätteglada, men tar vi oss till kvartsfinal eller semi kan allt hända. Vi går absolut för guldet, och det är klart att vi i laget pratar om att vi vill vinna guld, säger Durmaz.

- Vi slog Wales med 3–0 och har haft en bra känsla hela veckan på träningar och matcher, fortsätter han.

Durmaz, till vardags proffs i Olympiakos, passade på att sätta sig i respekt när han delade ut en stenhård tackling på världsstjärnan Gareth Bale i mötet med Wales i söndags. Detta som hämnd efter att Real Madrid-spelaren Bale gått hårt åt den svenske målvakten Robin Olsen.

– Jag trodde inte att han skulle flyga så högt upp... Jag visade att jag är fysiskt stark också, säger Jimmy med ett garv.

Annons

Annons


Vad sade Bale åt dig?

– Han svor eller någonting och jag sa till honom ”ställ dig upp och fortsätt spela!”. Kul att få visa för många att jag är så stark.

De svenska spelarna har två dagars ledighet innan truppen reser till Frankrike på onsdagsmorgonen. Jimmy valde att vara kvar i Stockholm och umgås med familjen.

- Senast jag var hemma i Örebro var för två månader sedan när jag var lite småskadad. Jag har inte haft tid, det får bli efter EM, säger han.


Har du någon koll på lillebrorsan Elias i moderklubben BK Forward?

- Jag såg honom i nån tv-match, om det var mot ÖSK eller Helsingborg, och det såg bra ut. Han får inte så mycket speltid vilket jag tycker är konstigt när han gjorde det bra mot allsvenskt motstånd.

- Men det är bara att kämpa på, chansen kommer för honom, säger Jimmy Durmaz och ger lillebror en symbolisk klapp på axeln.


Henrik Brändh

019-15 51 99
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy