Annons

Annons

Annons

Blommorna som maxar inredningen

Dekorera med sticklingar, färgmatcha eller plantera i konservburkar och amplar. Med enkla knep kan blommorna ta din inredning till en helt ny nivå. Blomsterdesignern Nika Wahren visar hur du gör.

Nika Wahren, blomsterdesigner.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Annons

Att det är både hälsosamt och vackert att omge sig med växter kan vi nog enas om, men alla är inte begåvade med lika gröna fingrar som blomsterdesignern Nika Wahren. Inga problem, menar Nika, som säger att allt handlar om att välja rätt.

– Det finns ju fetbladiga växter som i princip är omöjliga att ha ihjäl, så att man inte har gröna fingrar är inget hinder för att inreda med blommor. Sköldpaddstuva, monstera och paradisträd är tre växter som knappt går att misslyckas med.

Nika tycker att man ska gå på de växter man själv tycker är fina – även om man ofta påverkas av trender och börjar gilla det som är modernt för tillfället. Själv har hon trots sina gröna fingrar en väldigt lättskött favorit, palettblad, som med sina rosaröda blad väcker uppmärksamhet i alla typer av hem.

Annons

– Jag gillar att de är så lätta att ta sticklingar av. Jag köpte en pytteliten stickling för 15 kronor på en loppis för två år sedan, den är nu jättestor och även sticklingarna som i sin tur har tagits från den har hunnit växa sig stora hos vänner. Dessutom är den rolig eftersom den ändrar färg, i skugga förblir den ganska grön medan den i soliga fönster blir knallröd, säger Nika.

Annons

När man inreder med blommor finns det en mängd knep att ta till utöver den gamla vanliga blomkrukan på fönsterbrädan. Att gruppera flera krukväxter i olika storlekar – men gärna i samma färgskala – på en byrå är ett knep, att hänga upp växter i amplar ett annat.

– Det är också fint att ha åtminstone en växt som tar för sig, till exempel ett fikonträd som har varit populärt i flera år nu som kan stå på golvet. Överlag går det mycket mode i växter, just nu är det blad som är i fokus – gröna växter snarare än blommande. Men rött är det nya gröna, röda blad som just palettbladet har ökat i popularitet och det finns flera andra varianter som är fina att kombinera med den.

Nikas eget blomsterintresse tog fart under barndomssomrarna på lantstället i Roslagen, där hon och systern plockade buketter med ängsblommor varje år. Både farmor och pappa har också haft ett intresse, både för blommor i sig och för vad naturen kan erbjuda att äta. Något som just nu är högaktuellt i och med trenden med blommor i mat. Nikas eget intresse för att hitta mat i naturen har också ökat på sistone och hon förutspår att det också är en växande trend.

– Jag hoppas det, eftersom det annars är en kunskap som håller på att dö ut – gemene man vet nog inte hur mycket det faktiskt finns att äta i skogen.

En annan aspekt som Nika Wahren vurmar för är växter med en historia. Hennes egen allra första krukväxt, som hon fick som tolvåring, har till exempel bott hos hennes föräldrar i många år för att åter flytta in hemma hos Nika – nu jättestor och maffig.

Annons

Annons

Det sociala som kommer med växtskötsel uppskattar hon också. Förutom träffar där man byter sticklingar med varandra berättar Nika om hur växter faktiskt kan ha en känslomässig betydelse.

– Min svärmor har en porslinsblomma som hon har fått av sin mamma. Nu när mamman har gått bort märks det hur mycket blomman betyder för henne. När hon hälsade på sin mamma på sjukhuset då hon inte längre kunde prata på grund av en stroke, lyste hon upp när svärmor berättade hur vackert porslinsblomman blommade. Det är så fint hur växter kan ha betydelse för människor, att de kan bli gamla och gå i arv i generationer.

Nika hoppas nu själv få ta en stickling från porslinsblomman så att den kan gå vidare i släkten. Sticklingar är inte heller bara roligt att hålla på med, utan det kan också vara bra att toppa vissa växter som då grenar sig och frodas i stället för att bli långa och rangliga.

– Ta sticklingen precis under ett bladpar, och ta bort bladen längst ner innan du planterar den. Jag tycker också att det är fint att se rotsystemen utvecklas i ett glas eller en vas, även om det egentligen är bättre att plantera direkt i jord eftersom att sticklingen ändå måste bilda nya rötter när den planteras. Hemma hos mig har mängden palettbladssticklingar urartat helt, säger Nika Wahren.


MARIA SOXBO/TT

En yvig sommarbukett förgyller vilket rum som helst, och vackrast blir den av det naturen har att erbjuda just nu.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

"Lägg inte så mycket tid på att fundera över vad som matchar eller hur man binder en fin bukett. Ta bara de blommor du gillar och sätt i en vas så blir det garanterat vackert", säger Nika Wahren, blomsterdesigner.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Annons

Röda växter är på uppgång trendmässigt och blir ett vackert blickfång, inte minst tillsammans i en sockerlåda. Från vänster: purpurblad, palettblad, kalatea och zebrablad.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Annons

På loppis kan man ofta fynda ”växtmöbler” som blomsterbord och piedestaler billigt. De gör det lättare att inreda med växter och är väldigt fina i sig själva. Från vänster: monstera, murgröna, sköldpaddstuva och karlbergare.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Blomsterdesignern Nika Wahren vet hur man inreder med blommor. Ett tips är att sätta enstaka blommor, kvistar och gräs i små vaser.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Det enkla är det vackra. Ta in enstaka blommor, kvistar eller gräs och sätt i små vaser. På det viset kan man också rädda de finaste blommorna ur en vissnande bukett och få den att räcka längre.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Just nu pågår en makramétrend, vilket gör att det kryllar av "gör det själv"-tips på nätet och butikerna är fulla med nyproducerade amplar.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Gröna växter i sovrummet gör gott för hälsan. Här utgör murgröna och doktor Westerlund en grön oas i ett litet sovrum.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Nika Wahren, blomsterdesigner, tipsar om att terrakottakrukor som ser "för nya" ut får fin patina med hjälp av vanlig skolkrita.

Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan