Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Brandkår och hemvärn deltar i släckningen

Larmet om skogsbranden i Kilsbergen kom i söndags. På måndagen samlades många för att hjälpa till att släcka.

Bild: Filip Erlind

Annons

Under söndagen kom larmet om brand i Kilsbergen. En av de drabbade är markägaren Viktor Kilsberger. För tre veckor sedan köpte han sin brors andel och blev ensam ägare till marken.

– Det är mitt livs största investering. Jag har varit i kontakt med försäkringsbolaget men vet inte vad som kommer att hända än, säger han.

Marken i Kilsbergen har tillhört familjen ända sedan år 1852. Viktor Kilsberger planerade att fortsätta låta marken gå i arv.

– Jag har tappat 50 år av produktion. Tanken var att skogen skulle få växa till sig i några decennier till. Sedan skulle mina barn få hugga den, säger han.

Han har arbetat med släckningsarbetet under hela dagen

– I början fick vi slå på elden för att försöka få den under kontroll. Sen kom slangarna på plats och de kunde börja spruta vatten, säger han.

Annons

Annons

När elden är släckt kommer hans arbete att fortsätta i ytterligare några dagar.

– Eftersom det är min mark ansvarar jag för efterbevakningen. Det är många som har hört av sig och vill hjälpa till. Förmodligen får vi göra upp något schema där man kan turas om att vakta. Problemet är bara att det är krångligt att ta sig hit, säger han.

Under måndagen var det vindstilla vilket underlättade släckningsarbetet.

– Min största önskan är att det ska ta stopp här och inte blåsa upp, säger Viktor Kilsberger.

Från Nerikes brandkår var 20 personer på plats. Stefan Lejonord var en av dem. Han jobbar på som brandman på deltid.

– Det känns bra att kunna hjälpa till. Arbetet är väldigt omväxlande, man vet ju aldrig var eller när något ska hända, säger han.

Förutom jobbet som brandman så arbetar han på Volvo. Från Volvo har han semester men i morse började jourveckan på Nerikes brandkår.

– Det blir en livsstil. En vecka varje sommar gör man sånt här, det är en del i yrket, säger han.

På eftermiddagen kom hemvärnet till Kilsbergen för att hjälpa till. Joel Nydén har varit med i hemvärnet sedan tio år tillbaka. I dag är han plutonchef.

– Jag ville ha en fot kvar i försvarsmakten efter att jag gjorde värnplikten. Det känns kul att hjälpa till. Nu har jag semester så det passade bra, säger han.

Annons

Hemvärnet kommer att vara på plats i Kilsbergen tills dess att branden är släckt. Med sig ut har det rikligt med vatten för att orka med att arbeta i värmen.

Annons

– Det är inget glamoröst jobb att släcka skogsbrand, kängorna smälter och det är mycket att göra. Vatten och ett glatt humör är alltid bra att ta med sig, säger Joel Nydén.

I ett pressmeddelande som skickades ut vid åttatiden på måndagskvällen meddelar Nerikes brandkår att läget är fortsatt oförändrat. Ungefär 25 brandmän kommer fortsätta arbeta i området under natten.

– Branden i Bocksboda är inringad och under kontroll, men ej släckt, meddelar inre befäl Bo Johansson.

Under kvällen har även en ny, mindre brand hittats i närheten av den i Bocksboda - vid Kviddtjärn i närheten av Stora Gårdsjön. En utan brandhelikoptrarna såg den från luften och kunde bomba den med vatten direkt. Två brandmän från styrkan i Garphyttan är kommenderade till platsen för efterkontroll.

Viktor Kilsberger.

Bild: Filip Erlind


Gabriella Ström

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy