Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

"Vi har ringat in branden"

Räddningstjänsten har begärt hjälp från Försvarsmakten och nu är branden under kontroll.

Sannaheds hemvärnsbataljon har kallats in för att hjälpa till i släckningsarbetet kring den skogsbrand som härjar i Kilsbergen, väster om Bocksboda.

– Ett 20-tal hemvärnssoldater och terrängfordon ska hjälpa till i arbetet, säger Bengt Fransson, chef för Örebro-Värmlandsgruppen vid Försvarsmakten.

Enligt räddningstjänsten finns det risk för att branden sprider sig och brandmännen jobbar nu hårt för att få lågorna under kontroll.

– Just nu är det under kontroll säger räddningsledaren men vi är lite oroliga för väderprognosen som säger att det ska börja blåsa, säger Bo Johansson, inre befäl hos Nerikes brandkår.

Annons

Annons

Försvarsmakten jobbar just nu med att ringa in soldater enligt en larmlista och enligt Fransson kommer militären att kunna vara på plats strax efter lunch.

– Det är inte så att vi väntar på att alla ska komma på plats och ställa upp sig utan vi börjar jobba så fort de första kommer till platsen, säger Fransson.

Brandröken har nu också spridit sig till Vintrosa.

– Det är nästan dimmigt här och det luktar så pass starkt att man knappt vill vara ute. Det är väl för att det blåser häråt. Även i Latorp känner man av röken, säger Vintrosabon Mia Johansson.


Uppdatering 13.18:

Branden har inte spridit sig större men den är ännu inte under kontroll.

– Stabilt men inte under kontroll, så skulle man kunna sammanfatta läget, säger Ulf Smedberg, inre befäl hos Nerikes brandkår.

Tre helikoptrar vattenbombar fortsatt i området och på marken försöker brandmännen ringa in branden.

– Det är väldigt otillgänglig terräng och det är svårt att få fram slangar runt området, säger Smedberg.

Blåsten som räddningstjänsten tidigare oroade sig för verkar nu inte bli så stark som de tidigare trott. I stället har nya orosmoln dragit sig in.

Små regnskurar som kan innehålla åska kan vara på väg in i området.

– Det vill vi helst vara utan, säger Smedberg.


Var det åska som orsakade branden?

Annons

– De första indikationerna pekar på det och vi har inte fått någon annan information under tiden vi har jobbat.

En motorspruta körs just nu ut för att sänkas ner i en sjö i närheten för att vattnet ska kunna komma från flera håll.

Annons

– Tankbilarna måste fyllas på emellan åt och då blir det ett avbrott i vatten tillförseln. Fördelen med att få motorsprutan på plats är att det inte blir något avbrott, säger Michael Nilsson, räddningsledare.

Snart kommer även hemvärnet att vara på plats för att hjälpa till med släckningen.

– Nu känns det bra. Vi släcker av successivt och det är ganska vindstilla. Det värsta som skulle kunna hända är att det börjar blåsa, säger Michael Nilsson.

Uppdatering 15.36:

Två helikoptrar har nu lämnat området och räddningstjänsten har branden under kontroll.

– Det är inte släckt på långa vägar men vi har ringat in branden på alla håll och kanter så nu är den under kontroll, säger Bo Johansson, inre befäl hos Nerikes brandkår.

Över 20 brandmän jobbar fortfarande med släckningsarbetet och det kommer vara fortsatt stor bemanning under eftermiddagen.

– Tidigast klockan 17 kommer vi börja trappa ner, säger Johansson.


Emilie Pless

019-15 53 54
[email protected]


Gabriella Ström

019- 15 53 10
[email protected]


Ola Karlsson Widmark

019-15 50 46
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy