Annons

Annons

Annons

Askersund

Lägret som lär för livet

Att våga vara sig själv är inte alltid lätt men i Vettra får ungdomar från hela landet chansen att bygga upp sitt självförtroende, våga ta för sig, visa vem de är och skaffa nya vänner.

Joel Feuk Cederholm, Liam Landvall och Sara Massudi visar upp en vägg i skaparverkstaden med alla deltagares handavtryck.

Bild: Malin Helenius

Annons

– Det är vårt 19:e läger på elva år. Vi är i Vettra för första gången. Nu har vi har kommit för att stanna, säger Arne Falkbäck som är en av initiativtagarna till lägret Våga vá dig själv.

Tidigare somrar har de varit i Stockholm och Göteborg men nu har de ett arrende på tre år i Vettra. Arne hoppas att de ska kunna köpa stället i framtiden.

– Det här är den optimala platsen. Den är magisk, säger Arne.

Under alla år har totalt 650 ungdomar mellan 12 och 15 år deltagit i lägret.

– I år är det rekordsommar på alla sätt. Vi haft fyra veckor och 150 ungdomar. Vi har märkt att vi behövs mer än någonsin. Många ungdomar sitter mycket med sina datorer och mobiler och de har inga vänner, säger Arne.

På lägret får de möjlighet att träffa nya människor i nya sammanhang, de får bygga upp sitt självförtroende, sin självkänsla och de får verktyg med sig hem att jobba vidare med.

Annons

Annons

– På lägret får de livskvalité, tycker Arne.

De har en struktur och regler som alla ska följa. Den som inte gör det får åka hem. Lägret är fyllt av upplevelser, gemenskap, glädje och aktiviteter som alla kan delta i.

– Vi väcker dem klockan sju och sedan är de aktiva i 15 timmar. De får klara sig utan sina mobiler under dagen. På kvällen får de 30 minuter för att ringa sina familjer, berättar Arne.

Bara tre dagar har gått sedan ungdomarna kom till Vettra. Stämningen är fin och de har redan blivit tighta.

– Det är första gången jag är med. Jag kom hit för att jag få kompisar och bli glad, säger Riham Almandwi från Hallsberg.

Hon är i köket och gräddar belgiska våfflor tillsammans med Julius Spiik. Våfflorna ska de äta efter lunchen.

– Det luktar gott, säger några ungdomarna som kommer för att hjälpa till.

De har precis lämnat sin grupp som tävlar mot de andra lagen i en bokstavsövning.

– Idag jobbar vi med tryggheten i en grupp. Övningen handlar om att samarbeta och att ge utrymme åt varandra, berättar ledaren Helena Anderstedt som till vardags är lärare.

Deltagaren Joel Feuk Cederholm är mycket positiv till lägret.

– Förra året mådde jag dåligt. Jag vågade aldrig säga emot. Numera vågar jag ta mer plats. Lägret har förändrat mitt liv och mitt mål är att bli ledare i här.

Verksamheten bygger på frivillig hjälp. Det ska vara kvalité på det man gör. Arne och hans familj startade lägret för elva år sedan då dottern Linda tog sitt liv på grund av kränkningar och sexuella trakasserier av en kamratstödjare i skolan.

Annons

Händer i bland annat regnbågens färger.

Bild: Malin Helenius

Annons

Liam Landvall, Joel Feuk Cederholm och Sara Massudi tittar på konstverken i skaparverkstaden.

Bild: Malin Helenius

Alla på plats vid de s k Samlingsplatsen.

Bild: Malin Helenius

Arne Falkbäck och hans familj tog initiativ till att ordna ett läger för ungdomar för 11 år sedan och det rullar på sommar efter sommar.

Bild: Malin Helenius

EFTERRÄTT. Anna Fagerstedt och hennes syster Sofia hjälper ungdomarna Julius Spiik och Riham Almandwi att grädda belgiska våfflor.

Bild: Malin Helenius

KLURIGT. Saba Najafi, Linnea Halldin, Liam Landvall och Ella Hakamäki ska komma på en stad, en känsla och något lila på bokstaven X.

Bild: Malin Helenius

SPELRUMMET. Emma Lenasdotter, juniorledaren Oskar Celing, Klara Tomingas Näf och ledaren Andrea Wahlberg tycker det är kul att testa varandras kunskaper.

Bild: Malin Helenius


Malin Helenius

malin.helenius@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan