Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Krönika: "Stora händelser har små ursprung"

NA:s Eric Fiedler om hur små missar av ÖSK fick stora konsekvenser mot Norrköping.

Bild: Per Knutsson

Annons

"Stora händelser har små ursprung". Citatet är egentligen hämtat från den halvrisiga filmen Alien: Promethus och den omänskligt mänskliga androiden David. Likväl är det en fungerande omskrivning för den slitna gamla sportklyschan ”små marginaler”. Som att vara en halv sekund efter sin motståndare på en hörna är en liten marginal. Som att förlora och tappa i toppstriden är en större händelse.

Annons

Jag ska ärligt säga att jag sällan haft de små marginalerna på min sida. Men jag har haft det åtminstone en gång. Kemin, som behandlar det minsta av alla beståndsdelar – atomer – var ett av tre ämnen jag fick MVG i på högstadiet. Mest för att jag accepterade det bittra konsteterandet av att ju mer jag lärde mig, desto mindre förstod jag.

Fotbollspelare, som levt sitt liv med en läderkula vid pjucksen accepterar samma tes när de använder sig av ”små marginaler” endast minuter efter en vinst, eller som i ÖSK:s fall mot Norrköping, en förlust. Det är för svåranalyserat för att säga vad som gick fel på en gång. De stora penseldragen saknas, kvar är endast symptom på att något litet gått fel.

Annons

Mot Norrköping var det två hörnor där marginalerna blev avgörande, där de små händelserna spelade en stor roll.

En anfallare som startar sin löpning en halvsekund före sin försvarare. En försvarare som byte strödjeben vid fel tillfälle. Sådana saker kan fälla avgörandet. Att sitta och dra domedagsklyschor och illvilliga profetior beskonar jag mig därför. Är det brister i det stora ger det mig större manöverutrymme i mitt och andra journalisters tyckande. Är det detaljer minskar omfånget i takt med min egen kunskap. Det jag vet är att ÖSK släppte in två hörnor. Att nio andra hörnor inte blev närmelsevis farliga. Att spelarna säger att det var små marginaler. Mycket troligt är det att det var just så, ett litet ursprung till en stor händelse.

Annons

Det är också de små marginalerna som gör mitt jobb till lätt. Det tacksamma i att förstora det lilla, belysa en sekund och fråga om ett ögonblick. De små marginalerna är de enda vi minns, de som blir historia. Därför blir de omdiskuterade, därför blir de intressanta. Likväl är det lika bra att erkänna att ju fler små marginaler jag ser, desto mindre förstår jag dem.


Eric Fiedler

019-15 50 60
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy