Annons

Annons

Annons

Annons

Orientering

Regborn: ”Känns som jag sprang fel hela vägen”

Sjunde bäst i världen. Men Martin Regborn ville så mycket mer. Efter VM-sprinten var örebroaren missnöjd.

Martin Regborn.

Bild: Jonas Brännmyr

Annons

Samtidigt som Jerker Lysell sträckte armarna i luften och vrålade ut sin glädje – efter åratal av skador och ständiga bakslag fick Bollnäs-killen äntligen fira sitt första VM-guld – vandrade Martin Regborn genom hällregnet i Strömstad med tunga steg.

– Jag är missnöjd. Det känns som om jag tog fel vägval hela tiden. Jag försökte trycka på ändå, men känslan var att jag låg efter hela tiden, och det är ingen bra känsla i en sprint, sa han när han passerade pressen i den mixade zonen.

Då ska man veta att 24-åringen från Örebro var 15:e i sin VM-debut 2015, 21:a i fjol – och den här gången sprang in på sjunde plats.

Men fjärdeplatsen just i sprint och bronset i långdistans i EM i maj visade att Regborn numera tillhör den absoluta världseliten – och trissade upp förväntningarna. Han var inte i Strömstad för att delta – han var här för kämpa om medaljerna.

Annons

Annons

– Sjua på VM är väl en bra placering, egentligen, men jag var ju långt bakom Jerker. Och jag tror att jag har kapacitet för mer. Det ska bli intressant att analysera det här loppet, säger han.

Lysell var 27 sekunder före i mål – en evighet i sprint. Upp till medaljerna hade Regborn 19 sekunder. 13 av dem försvann redan till andra kontrollen.

– Jag tog lite onödig höjd där, för att slippa en trappa som jag läst in på förhand skulle vara ett dåligt val. Men som det blev hade trappan kanske varit bäst ändå. Jag var kanske lite för låst vid det där vägvalet. Redan där fick jag en dålig känsla som satt i hela loppet, säger han.

Förbundskapten Håkan Carlsson, även han från Örebro, var förstås strålande nöjd med att ha fått kröna en världsmästare redan under hemma-VM:s första dag – men gladde sig också över Martins insats.

– Martin är en grym kille, och sjua på VM är fantastiskt bra även om jag hörde att han var besviken och trodde att han tagit fel vägval på många ställen. Det här visar återigen att han har kapacitet att vara med och slåss högst upp på prispallen, och kom ihåg att han bara är 24 år gammal. Det här är starten på en lång och framgångsrik karriär, säger Carlsson.

VM fortsätter i dag med ny svensk guldchans i sprintstafetten, som följs av medeldistans, långdistans och stafett under kommande vecka. Men för Regborn är mästerskapet över, om ingen av lagkompisarna i långdistansen, där han är förstereserv, blir sjuk eller skadad.

Annons

Annons

– Jag hoppas förstås inte att jag ska behöva sätta in honom, men jag vet att om Martin skulle få chansen skulle han göra det väldigt, väldigt bra på långdistansen i den form han är i just nu, säger förbundskapten Carlsson.


NA hade reporter Jonas Brännmyr på plats i Strömstad under lördagen. Läs mycket mer om orienterings-VM i morgondagens papperstidning samt här på webben under kvällen.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@na.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan