Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Krönika: Låga risker – bättre för affärer än för toppstrid

Fyra spelare ut, sju in. Då blir det få poäng. För ett tag, enligt NA:s Eric Fiedler.

Bild: Per Knutsson

Annons

Ett vidöppet fönster när det håller på att bli höst.

Då blåser det kallt.

Transferfönstret och ÖSK:s spelaromsättning tog ut sin rätt mot AIK.

Min kollega David Hellsing tog upp ämnet redan efter Häcken. Då lyckades ÖSK försvara  sig till tre poäng. AIK rev av det illasittande plåstret och ÖSK tvingades blöda, sönderrivna av spelaraffärer.

Att ÖSK sålt av spelare med utgående kontrakt är däremot inte mer än rätt. Bättre tjäna ett par kronor för att lyfta in ersättare i truppen redan nu. Dessutom med spetskompetens i form av lediga spelare i Nahir Besara och Ferhad Ayaz.

Annons

Men de fungerar som långverkande medicin när akuta sår skapas i laget, där bristande samspel och en skral offensiv blir symptom.

Långsamt kommer ÖSK bli bättre, bli mer välmående. Och det är inte otroligt att det blir bättre än förut.

Annons

Vissa riktar kritik

mot att det är så pass många spelare med utgående kontrakt. Och visst. Det är aldrig optimalt.

Å andra sidan är ÖSK ingen klubb med en kassakista så djup att den behöver hållas hemlig. Klubbens ekonomi är knappast skral, men heller inte så glimrande att det går att skriva livstidskontrakt med etablerade allsvenska stjärnor. Istället har klubben fått värva under randarn – men riskabelt.

Daniel Gustavsson,

till exempel, var ratad av AIK. ÖSK tog en risk och lyckades göra honom till en poängspelare. Hade det misslyckats hade klubben suttit fast i ett långtidskontrakt med en spelare som inte levererade.

Senaste nytt är att Martin Broberg ska ha aktiverat en klausul som gör att han kan lämna efter säsongen. Också det en värvning utan garantier, med en lång skadehistorik och fastfrusen på bänken i Djurgården innan han kom till svartvitt.

ÖSK gjorde det enda rätta när klubben inte skrev långa kontrakt med sina spelare. ÖSK fick nästan maximal utdelning i poäng, men minskade risken för ekonomisk förlust. Ett klokt val, om än ett tillfälligt smärtsamt sådant.

I och för sig hade ÖSK behövt ta mer risker, men då på planen mot AIK.

Alexander Axén var knappast nöjd på presskonferensen. Anklagade sig själv för att inte ha lärt spelarna att målen stod på kortsidorna.

Annons

Annons

Och då fanns det ändå offensiva krafter att tillgå och som Axén försökte utnyttja under matchen.

Besara, Lundberg, Omoh petades in. Astrit och Broberg var kvar på planen.

Men det blev inget annat drag. Inget annat än det från transferfönstret.


Eric Fiedler

019-15 50 60
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy