Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Abborre fångad med såg väckte reaktioner

Fiske med såg som redskap – något sådant har Havs- och vattenmyndighetens utredare aldrig tidigare stött på.

Stefan Hagberg med sin fångst.

Bild: Privat

Annons

Det var i torsdags som na.se kunde berätta om den minst sagt ovanliga fångstmetoden. Stefan Hagberg fiskade upp en stor abborre när han arbetade med att rensa rabatter vid strandpromenaden i Lindesberg. Plötsligt fick han syn på något i vattnet.

Annons

Stefan Hagberg fångade abborren med hjälp av en kollega. För att få tag i fisken använde han en två meter lång såg som i vanliga fall används för att kapa av grenar i höga träd.

Annons

– Det enda vi hade var stångsågen och jag lyckades på något konstigt sätt. Jag hoppade ut på en sten och så höll ena kollegan mig i armen så jag skulle nå den.

Fisken hakade fast i sågbladet och Stefan Hagberg drog in fångsten, berättar han.

Flera läsare har reagerat och menar att det rör sig om en olovlig fångstmetod. För att reda ut vad som gäller ringer NA en expert på fiskerilagstiftning.

På havs- och vattenmyndigheten i Göteborg har Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering, aldrig tidigare hört talas om fiske med såg.

Därför ber han att få återkomma kring regelverket kring fisket. Efter att ha kollat upp vad som gäller klargör han:

– Fiskerilagstiftningen innehåller naturligtvis inga specialbestämmelser om fiske med såg. Vad som står i förordningen är att det är förbjudet att använda sådana redskap som fisken kan spetsas med.

Om det är så att fisken spetsats på sågen är det sannolikt alltså frågan om en otillåten metod.

Regeln om förbud mot spetsande redskap har tillkommit för att stoppa fiske med redskapet ljuster, en slags jättelik gaffel tillverkad för att fånga fisk med.

Något ryckfiske handlar det inte om, tillägger experten Martin Rydgren.

– Med ryckfiske menas att man rycker fast fiskekrokar utvändigt i fisken och det är det ju inte frågan om här, säger han.

Annons


Anna Levin

019-15 50 68
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy