Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Klassisk tvättfirma blir av med namnet

Soltvätten har inte funnits på några år. I förra veckan kom avgörandet som gör att Jack Ninway aldrig mer kan använda det anrika namnet.

Bild: Jan Wijk

Annons

Soltvätten grundades för 60 år sedan och är ett välkänt begrepp i Örebro för den som behöver kemtvätt.

– Men vi fanns bara i bolagsregistret och jag ville registrera namnet som varumärke, berättar Jack Ninway, Kumlabon som länge drivit tvättverksamhet i Örebro.

Ansökan, som Jack trodde skulle vara en smidig formsak, blev i stället något annat.

Annons

Ett internationellt stort serviceföretag med bas i Finland opponerade sig.

Annons

De hävdade att det fanns risk för sammanblandning mellan de två företagen, Solemo och Soltvätten, och krävde att Örebroföretagets namnpatent skulle upphävas.

– Vad har ett stort företag i Finland med en sådan här struntsak göra. Vi är ett lokalt företag och det finns ingen risk för sammanblandning, säger Jack.

Patent- och registreringsverket lyssnade dock på Solemos argument att en del av deras verksamhet handlar om tvättjänster. De såg också risker för att de två företagens logotyper blandas samman.

För två år sedan tvingades Jack Ninways tvätteri flytta från sina lokaler på Ekersgatan till Rudbecksgatan och sedan dess har man inte använt sig av namnet Soltvätten.

Bara skyltarna finns kvar på den utrymda lokalen. Så rent praktiskt är det inte en så stor sak för Jack, men en sorg.

– Jag sökte inte för att bråka med någon utan för att ha det anrika namnet som varumärke. Det är som en del av våra kunder sade: Soltvätten är inte ett företag, det är ett begrepp.

Ett begrepp som gått till historien för att ett finskt företag på något sätt fått nys om det lilla tvätteriet i Örebro.


Jan Wijk

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy