Annons

Annons

Annons

Boxning

Dömde OS-final – nu stängs Örebrodomaren Stefan Nordin av trots att han är oskyldig: "Jag kan se mig själv i spegeln utan att skämmas"

Han dömde en av OS-finalerna i boxning.
Men nu stängs örebroaren Stefan Nordin av från alla internationella tävlingar. Beskedet fick han – via NA.

Stefan Nordin.

Bild: Lennart Lundkvist

I dag meddelade Internationella boxningsförbundet Aiba att alla 36 domare som medverkade under OS i Rio i somras stängs av. Örebrodomaren Stefan Nordin, som bland annat fick döma finalen i herrarnas 64-kilosklass där uzbeken Fazliddin Gaibnazarov besegrade azeriern Lorenzo Sotomayor Collazo med domarsiffrorna 2–1, fick reda på nyheten via NA.

Annons

– Jag visste ingenting alls om detta, säger han överraskat.

Anledningen: Ett fel i hur domarna redovisat sina resultat. Enliga Aiba kan endast ett fåtal resultat ha blivit fel, men alla domarna stängs ändå av under tiden förbundet utreder om en regeländring har påverkat matchresultaten.

Annons

– Förut har det bara varit tre domare som visar sina domslut och då plockar en elektroniks poängmaskin bort två domares beslut. För två år sedan började man tillämpa detta och jag tyckte det var synd. Majoriteten av alla domslut dömer sällan fel enligt mig, säger Nordin.

Tycker du det är bra att en utredning görs nu?

– Utredningar inom boxning är alltid bra. Jag ser gärna att man sätter upp övervakningskameror och tar fingeravtryck för att säkerställa att allt går rätt till. Aiba gör alltså rätt, men informationen till oss som är berörda skulle ha gått ut mer tydligt.

Stefan Nordin ser sig själv som oskyldig trots att han är avstängd och under utredning.

– Jag kan titta mig i spegeln för jag har ingenting att vara orolig för. Under OS i Rio så fick vi veta att tolv domare var avstängda men vi fick inte veta varför. Så allt fortlöpte och jag dömde ända fram till finalen sista dagen och så vitt jag vet så diskuterades inte mina domslut. Avstängningen gäller fram tills att utredningen är klar. Men ingen vet när, säger han.

Tommy Lindtröm, ordförande i Svenska boxningsförbundet, reagerar starkt på att så många stängts av.

– Att man stänger av så många skapar problem. Aiba ska inte behöva hänga ut alla för det är bara ett fåtal matcher som är felaktiga. Men jag håller med Stefan Nordin om att en utredning behövs, säger Lindström till NA.


Veronika Ljung-Nielsen

019-15 50 69
veronika.ljung-nielsen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan