Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Avbokade föreställningar oroar teatern

Vem bestämmer vilka konstupplevelser barn ska få? Den frågan ställer Sarah Broberg, konstnärlig ledare på Teater Martin Mutter, sedan lärare avbokat besök på årets skolföreställning ”Prinsessan på ärten – hur känslig får man va?”.

Prinsessorna i "Prinsessan på ärten" berättar öppenhjärtligt om vad de känner. Deras slott är genomskinligt.

Annons

Teater Martin Mutters överenskommelse med Örebro kommun är att erbjuda professionellteater till kommunens barn. Just nu spelas föreställningen ”Prinsessan på ärten– hur känslig får man va?” för Örebro kommunsettor, tvåor och treor.

- Det är en möjlighetför barn att möta konstnärliga uttryck på ett sätt som många aldrig annars kommer i kontakt med. Ska det stoppas av en enskild vuxens tyckande och smak?säger Sarah Broberg.

Cirka 2000 barn har sedan i våras sett och diskuterat föreställningen som handlar om känslighet. Om några veckor drar ensemblen ut på turné, men fortfarande återstår några skolföreställningar i Örebro. Men nu har några lärare på kort varsel har avbokat elevernas teaterbesök.

Annons

Sarah Broberg, konstnärlig ledare på Teater Martin Mutter, funderar över vem som har rätt att tolka vad barn förstår.

Bild: Katarina Hanslep

Annons

- Det är en sak om skolan avbokar för att man fått förhinder. Men flera av dem som avbokar motiverar med att barnen inte förstår föreställningen. Det handlar om en konstupplevelse som inte måste förstås i ordets rationella bemärkelse. Vi måste inte heller förstå allt vi är med om, det är inte farligt utan tvärtom spännande och utvecklande. säger Sarah Broberg.

Under föreställningens gång blandas den klassiska sagan med berättelser om tre prinsessors egna rädslor, som de ärligt berättar om och visar med hjälp av mystiska burkar. Då och då börjar prinsessorna dansa. Dessutom har prinsessorna självlysande håruppsättningar och slottet är en genomskinlig låda.

Föreställningenskrevs för ett år sedan i samarbete med en förskoleklass och en tvåa på enskola i Kumla.

- Mycket som sägs i föreställningen är citat från barnen. Vi frågade dem vad en riktig prinsessa är och gör. Vad är man rädd för? Får man vara känslig? Den innehåller inga stötande ord eller anspelningar, men vi säger ordet ”snippa” och det kanske är för grovt i vissas öron.

Prinsessorna erkänner jobbiga saker om sig själva, som att de känner sig utanför, är rädda eller är ensamma.

- Det är viktigt att understryka att alla har rätt att tycka vad den vill om en konstupplevelse. Vuxen som barn. Men det är olyckligt om enskilda vuxna tar beslut som undanhåller barn upplevelser. Barn förstår och tolkar utifrån sin egen mognad, säger Sarah Broberg.

Annons

Annons

Barnen har olika åsikter

Rami, Emilio, Julia och Almira går i trean på Mellringeskolan och har precis sett föreställningen ”Prinsessan på ärten”. De har olika åsikter.

- Det var bra, säger Julia. Jag tyckte prinsessorna var roliga men lite konstiga.

- Snuskigt när de pratade om kiss och sa s-ordet, säger Emilio.

- Man skrattade åt att de började dansa helt plötsligt! De var ju helt tokiga prinsessor, säger Almira.

Barnen kunde känna igen sig i känslorna de berättade om.

- Ibland kan man känna sådär som de. Att det ärnågon som tjatar på vad man ska göra och hur man ska vara, säger Rami.

Lärarna Cecilia Svensson och Helen Österman håller med barnen.

- Pjäsen tar upp svåra saker, men budskapet är viktigt. Att man ska få vara som man är, fast man är känslig, säger Cecilia.

- Det ligger lite i tiden och vi diskuterarkänslor mycket i skolan, säger Helen.

Rami, Emilio, Julia och Almira har olika åsikter om Prinsessan på ärten.

Bild: Katarina Hanslep

Klassen har medvetet inte läst sagan om prinsessan på ärten innan de såg föreställningen, men ska nu jobba vidare i klassen med både sagan om frågorna den väcker.


Katarina Hanslep

019-15 52 59
katarina.hanslep@mittmedia.se

Till toppen av sidan