Annons

Annons

Annons

Annons

Jazz, demens och Lars Norén

Lars Norén återvänder som regissör och Lars Rudolfsson dramatiserar en jazzig Barbro Lindgren för vuxna.
Våren på Dramaten rymmer också Dina och Dorindas sagolika sprängning av flickfängelset.

"Stilla liv" heter Lars Noréns nyskrivna pjäs som blir hans första regiåtagande sedan han lämnade Folkteatern i Göteborg 2012.

Lars Rudolfsson Dramatendebuterar på stora scenen med "Molnens bröder" av Barbro Lindgren. På 70-talet skrev Loranga, Masarin och Dartanjangs skapare två böcker för vuxna om människor på 1920-talets hospital som Lars Rudolfsson nu dramatiserar med hjälp av musikerna i jazzgruppen Fire.

– Barbro har ett mycket speciellt förhållande till livet och döden och det vill jag förmedla, säger Lars Rudolfsson i en inspelad digital hälsning som visas under teaterns presentation av vårrepertoaren.

Dina och Dorinda från Det blåser på månen (Sanna Sundqvist och Emma Broomé) intervjuar regissören Sunil Munshi och skådespelarna Ingela Olsson under presentationen av Dramatens vårrepertoar.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

Annons

I det dystopiska framtidsdramat "Nether" av amerikanska Jennifer Haley tillbringar människorna större delen av sin tid i cyberuniversum i stället för i den skrumpna och förstörda "irl"-verkligheten. Men vad händer när folk lever ut sina förbjuda fantasier på nätet? frågar sig Lena Endre som den här gången regisserar bland andra Reine Brynolfsson och Nina Zanjani.

Digital är också i allra högsta grad scenlösningen till uppsättningen av Eric Linklaters "Det blåser på månen", där Dina och Dorinda, ibland jättelika flickor, ibland kängurur, bitvis gestaltas med animerade kroppar som ska passas in med skådespelarnas huvuden.

– Det kommer att bli en tekniskt spännande och påfrestande repetitionsperiod, säger regissören Ellen Lamm, fast besluten att ta vara på sagodimensionen i berättelsen om de två flickornas väg från instängdhet till total gränslöshet.

– Förhoppningsvis landar de någonstans däremellan, men berättelsen handlar också om barns längtan efter att rädda sina föräldrar, säger hon.

Marie-Louise Ekman skildrar tillvaron på demenshemmet i "Försökskaninerna", den tredje pjäsen om sin åldrande mamma, och Inga Olsson spelar elitistisk modeskapare i Rainer Werner Fassbinders pjäs "Petra von Kants bittra tårar".

På Lejonkulans scen sätter Gunnel Lindblom upp "Ritter, Dene och Voss" av sin absoluta favoritförfattare österrikaren Thomas Bernhard. På denna den minsta av Dramatens scener ska också sångerskan Nina Persson ge en rad konserter tillsammans med pianisten Martin Hederos

Annons

Fakta: Dramatenvåren i urval

"Figaros bröllop". Tobias Theorell regisserar uppsättningen av de Beaumarchais pjäs som blev förlagan till Mozarts opera. Nyskriven musik varvas med Mozarts örhängen, men uppsättningen på stora scenen är ingen opera. Premiär 12 januari. "Ritter, Dene, Voss" av Thomas Bernhard, i regi av Gunnel Lindblom, premiär 6 januari, i Lejonkulan. "Filifjonkan som trodde på katastrofer" av Tove Jansson, i regi av Ada Berger, ny konstnärlig ledare för Unga Dramaten, premiär 13 januari. "Det blåser på månen" av Eric Linklater, i regi av Ellen Lamm på Elverket, premiär 21 januari. "Petra von Kants bittra tårar" av Rainer Werner Fassbinder i regi av Sunil Munchi och med Ingela Olsson i huvudrollen. Camilla Thulin gör kostymerna till pjäsen som utspelas i modevärlden. Premiär 9 februari. "Stilla liv". Lars Norén regisserar urpremiären av sin egen pjäs med bland andra Irene Lindh, Eva Millberg och Sten Ljunggren i rollerna. Premiär 18 mars på Elverket. "The Nether" av Jennifer Haley, i regi av Lena Endre. Sverigepremiär 23 mars på Lilla scenen. "Försökskaninerna" av Marie-Louise Ekman som själv står även för regi och scenografi i den tredje pjäsen om sin egen mor. Huvudrollen görs av Marie Göranzon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan