Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Örebrofilmen som ska lära nyanlända vad som gäller i Sverige

I dag har "Välkommen till Sverige" premiär. Filmen handlar om saker som är bra att känna till när man är ny i Sverige och baserar sig bland annat på regissören Noor Alqaisis egna erfarenheter.

Regissören Noor Alqaisi kan äntligen hålla den färdiga filmen i sin hand, en film som han själv hade velat se när han först kom till Sverige. Peter Franzén har också arbetat med projektet.

Bild: Jenny Tegnér

Annons

Inbäddat innehåll

Det tog lång tid innan jag förstod hur allt fungerade

Under 14 minuter berättar poliserna Henrik och Marie på olika sätt hur det svenska rättsystemet fungerar. Bland annat berättar de vilka som får rösta i olika val, att det är straffbart att försöka muta en polis och att man får ha på sig vilka kläder man vill offentligt.

– Det som tas upp i filmen är de första grejerna som jag tänkte på när jag kom till Sverige, och det tog lång tid innan jag förstod hur det fungerade, berättar filmens regissör Noor Alqaisi,

Annons

som kom till Sverige från Irak för nio år sedan och som numera arbetar på ABF.

Annons

Filmen är ett projekt som startade för att anställda på studieförbundet såg ett behov av kunskap om hur det svenska samhället fungerar, både bland nyanlända och bland dem som har bott här några år.

Många från andra länder har en värre syn på poliser

– Vi samarbetar med många invandrarföreningar och vi vet att behovet är stort hos föräldrar när det gäller att lära sig hur samhället fungerar. Ta till exempel stenkastningen mot poliser i Vivalla, kan föräldrarna förklara för sin barn att det förstör för barnen själva och att polisen finns för oss alla så får det en annan tyngd än om någon annan ska lära barnen det, säger Peter Franzén på ABF och fortsätter:

– Det är ett stöd för föräldrarna också, man vill ju barnens bästa.

Att två poliser skulle vara huvudpersoner var viktigt för regissören Noor.

– Många som kommer hit från andra länder har en mycket värre syn på poliser, att polisen använder våld mot folk till exempel. Här är polis ett tjänsteyrke, det är ingenting som är dåligt för vårt land. Jag vill visa i filmen att polisen i Sverige är både mjuk och hård, och att de är till för alla.

Filmen är producerad tillsammans med tillsammans med Polisen i Örebro län. Enligt Noor och Peter är filmen den första informationsfilmen om svensk lag och rätt som har gjorts för nyanlända.

Om ingen berättar om hur svensk lag ser ut är det inte så lätt

Annons

– Jag har sökt på webben, men jag har inte hittat något liknande. Polisen sa att de hade funderat på att göra en film ihop med Migrationsverket, men att de aldrig hade kommit till skott, säger Peter.

Annons

Enligt Jörgen Westin, kommunikationstrateg på polisen i region Bergslagen, finns ett stort behov av en introduktionsfilm.

– Det är lätt att säga till nyanlända att här gäller svensk lag, men om ingen berättar om hur svensk lag ser ut är det inte så lätt.

Någon enhetligt information att använda på exempelvis asylboenden har inte funnits.

– Det har varit väldigt mycket upp till enskilda poliser. Det har nog ofta varit så att man får frågor och svarar på dem, det har varit lite olika på olika ställen.

"Välkommen i Sverige" är översatt till arabiska och persiska. En somalisk översättning är snart klar och därefter finns planer på att översätta filmen till teckenspråk. Till filmen finns ett studiematerial som bör användas ihop med filmen, enligt både Polisen och ABF.

– Då får man med en viktig diskussion också för filmen kommer att ge dem som tittar hur många frågor som helst, säger Noor.


Jenny Tegnér

019-15 50 71
jenny.tegner@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan