Annons

Annons

Annons

Annons

Friidrott

Nu kommer världens hetaste löpartrend till Örebro: "Vill dela med mig av glädjen"

2004 sprang 13 löpare en träningstävling i Teddington utanför London.
2016 har Parkrun vuxit till världens hetaste löpartrend med tre miljoner deltagare i 14 länder jorden runt. Nu har den nått Örebro.
– Mitt största syfte är att så många som möjligt ska få uppleva sammar löparglädje som jag, säger initiativtagaren Matt Ford.

Matt Ford instruerar före start i testloppet inför Örebro parkrun.

Bild: Jonas Brännmyr

Annons

Inbäddat innehåll

Konceptet är busenkelt: Löpartävlingar på samma bana, samma tid, varje lördag. Fem kilometer, helt gratis. Det enda som krävs är att man registrerar sig på en hemsida, skriver ut en streckkod, knyter löparskorna och dyker upp.

Kanske är det just det som gjort att Parkrun exploderat de senaste åren. Från den trevande starten i Bushy park i Teddington 2004, via expansionen till ytterligare sju platser runt om i Storbritannien 2007 till ett internationellt fenomen med tre miljoner registrerade löpare och arrangemang på en bra bit över 100 platser i 14 länder och fem världsdelar.

Annons

Ändå dröjde det ända till augusti i år, för två månader sedan, innan Sverige fick sitt första Parkrun, i Hagaparken i Stockholm. Nu har löparflugan nått Örebro. Med start vid Naturens hus i Rynningeviken arrangerades i söndags ett testlopp, och tanken från arrangörernas sida är att Örebro parkrun ska dra igång på allvar i januari.

Annons

– Jag kommer från England och har sprungit Parkrun där många gånger. Jag har alltid fått sådan glädje från löpningen, och nu vill jag ge något tillbaka och uppmuntra många, många fler att börja springa. Jag vill dela med mig av glädjen, säger initiativtagaren Matt Ford.

– Parkrun är väldigt lätt och tillgängligt för alla. Det är busenkelt att registrera sig och sedan är det bara att dyka upp. VI välkomnar alla: Folk som är vana att springa, folk som aldrig har sprungit tidigare och folk som vill promenera. Syftet är att få folk att bli aktiva.

Originaltävlingen i Bushy park lockar numera över tusen deltagare varje lördagsmorgon, och Ford tror att det finns en enorm potential även i Örebro.

– Vi har kanonförutsättningar i Örebro, det kan bli hur stort som helst. Jag är faktiskt lite rädd att det kommer att bli för stort, men det är en utmaning jag är redo att ta tag i, säger han.

Femkilometersbanan, som alltså kommer att vara densamma varje vecka, startar alltså strax intill Naturens hus och fortsätter förbi värmestugan vid Rävgången och sedan via grusvägarna tillbaka mot Naturens hus.

– Det är platt, snabbt och vackert. Anledningen till att jag valde det här området är att jag tycker att det är Örebros vackraste, och jag vill uppmuntra så många som möjligt att komma ut och uppleva den här naturen. Dessutom är det lättillgängligt, det finns stor parkering och så har vi restaurangen här som lovat att testa att öppna extra tidigt när vi kör igång på allvar, säger Ford.

Annons

Annons

– En stor grej med Parkrun är att skapa en löpargemenskap, och därför tycker vi att det är viktigt att man stannar och fikar efteråt, om man har möjlighet. Grunden för att det här ska bli riktigt stort är att vi lockar många ickelöpare, och det gör man genom att umgås och göra det till mer än löpning.

Det är ännu inte klart exakt när den första ordinarie upplagan av Örebro parkrun kommer äga rum.

– Vi har inte fått de sista klartecknen vi behöver än, men förhoppningsvis blir det någon gång i januari. Sedan får vi se hur det fungerar att köra vintertid i Sverige. I England kör de året om, varje lördag, och förhoppningsvis kan vi göra samma sak här, säger Ford.

Örebro AIK:s Jonas Thingberg (tidigare Olofsson) var snabbast av alla i testloppet, som avgjordes i iskyla och stormbyar, och klockades för 17.48. Totalt kom 14 löpare till start.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan